Ingezonden persbericht
Persbericht / Press release
Portugese wijnen op hoog niveau
Wordt Portugal het wijnland van 2005? Aan de producenten zal het niet liggen; zij bieden volop kwaliteit en diversiteit, waarbij ze de talloze karakteristiek Portugese druivensoorten voor zich laten spreken. Hoe hoog het niveau ligt bij de top van het wijnaanbod uit dit land bleek op maandag 6 december jl. tijdens een bijzondere lunchproeverij in de Residentie van de Ambassadeur van Portugal.
Lunchproeverij
Pers en genodigde horecaprofessionals konden genieten van maar liefst 29 wijnen van verschillende jaargangen en afkomstig uit diverse regio s, die een week tevoren tijdens een uitgebreide sessie bij Paviljoen de Witte in Scheveningen waren geselecteerd uit een indrukwekkend totaal van ruim 170 wijnen.
Patron Edwin van de Goor en chef-kok Gert-Jan Cieremans van het vermaarde visrestaurant Seinpost bereidden voor de gelegenheid 7 fraaie gangen, die verrassend goed combineerden met veel van de wijnen. Rood past niet bij vis? Integendeel, zo bleek hier: decanteren en aanpassen van de schenktemperatuur kunnen wonderen doen. De lunch werd gecompleteerd door een aantal heerlijke Portugese kazen uit het assortiment van Fromagerie L Amuse in Santpoort-Noord.
Graham s Trophy
Een dag in het teken van Portugese wijn kan uiteraard niet zonder aandacht voor portwijn. De Graham s Trophy viert dit jaar zijn eerste lustrum. Iedereen die professioneel bezig is met de in- en verkoop van port in vakhandel of horeca kan deelnemen aan deze spannende en leerzame wedstrijd. De organisatie is in handen van The Wine & Food Association en Verbunt Wijnkopers. De afgelopen maanden namen tal van horecaprofessionals deel aan de voorronden voor de Graham s Trophy 2005. Tien van hen kwamen op op 6 december in de Residentie van de Portugese Ambassadeur tegen elkaar uit in de halve finale, die bestond uit een praktisch (blindproeverij) en theoretisch gedeelte (essay schrijven). De 5 beste kandidaten (zeer binnenkort te vinden op www.thewinesite.nl) gaan door naar de finale op 10 januari tijdens Wine Professional 2005 in de Amsterdam RAI, waarbij zij onder meer de opdracht krijgen zelf een blend samen te stellen. Chef-kok Sergio Herman, onlangs winnaar van de Lekker Award 2005, zal hierbij ter omlijsting enkele gerechtjes bereiden.