Rabobank Nederland

Rabobank voorziet lichte versnelling Nederlandse economie

7 december 2004

Heemskerk: 'Fundamenten zijn sterk, geen reden voor paniekverhalen'

,,De Nederlandse economie, waarvan de fundamenten nog steeds sterk zijn, kan in 2005verder aantrekken. Er is geen reden voor paniekverhalen, wij zien de toekomst positief tegemoet. Zo blijft de woningmarkt zich stabiel ontwikkelen en zijn de vooruitzichten voor het bedrijfsleven niet slecht.'', aldus bestuursvoorzitter drs. H. (Bert) Heemskerk van de Rabobank dinsdag bij de presentatie van de economische vooruitzichten voor 2005. ,,Wel blijft de economische groei met 1¾% matig. Bovendien is deze kwetsbaar vanwege de afhankelijkheid van een verbetering van het sentiment onder consumenten''.

In de jaarlijks terugkerende 'Visie op ...' presenteren de Rabobank-economen hun verwachtingen voor het komende jaar. Zij voorzien dat de groei van de wereldeconomie in 2005 wat zal afzwakken. De Amerikaanse dollar kan naar verwachting verder in waarde afnemen en de aandelenbeurzen zullen opnieuw een matig jaar kennen. De Nederlandse woningmarkt blijft volgens de Rabobank in 2005 een gematigd positieve ontwikkeling vertonen.

Groei wereldeconomie zal vertragen
De Rabobank gaat ervan uit dat de groei van de wereldeconomie in 2005 zal afzwakken. Vooral de Amerikaanse en Japanse economieën zullen minder hard groeien dan in 2004. De Amerikaanse economie heeft te lijden onder de recente renteverhogingen en de bescheiden banengroei. Vanwege een hoge schulden-last en een lage spaarquote is de Amerikaanse consument kwetsbaar voor renteverhogingen. Bovendien kunnen renteverhogingen ook de huizenprijzen in de VS onder druk zetten. De Europese economische groei blijft matig. Vooral de consumentenbestedingen kunnen maar heel langzaam herstellen in verband met inkomens- en baanonzekerheid die het gevolg zijn van de structurele economische hervormingen en de slechts traag afnemende werkloosheid.

Rente blijft laag en dollar verzwakt verder in 2005

Heemskerk gaf aan te verwachten dat rentes wat kunnen oplopen, maar dat zij nog steeds op een laagtepunt zijn en slechts gering zullen oplopen. De aandelenbeurzen zullen in zijn optiek in 2005 opnieuw een matig jaar kennen De Amerikaanse dollar is het afgelopen jaar aanzienlijk verder verzwakt ten opzichte van de euro. Volgens de bestuursvoorzitter is in 2005 de kans duidelijk aanwezig dat die ontwikkeling zich voortzet. Het grote tekort op de Amerikaanse lopende rekening van de betalingsbalans en de vraag of buitenlandse beleggers (waaronder Aziatische centrale banken) dat tekort willen blijven financieren zetten de dollar onder druk.

Fundamenten Nederlandse economie sterk

Over de Nederlandse economie hebben de afgelopen tijd aardig wat paniekverhalen de ronde gedaan. Volgens Heemskerk is dat echter niet terecht. Er is zeker werk aan de winkel, bijvoorbeeld waar het gaat om de sociale zekerheid. Maar de economische fundamenten van ons land zijn in het algemeen sterk. Zo zijn de arbeidsparticipatie en de productiviteit per uur in internationaal opzicht hoog, aldus de Rabobank-topman. Bovendien is ons land relatief goed voorbereid op de vergrijzing.

Beursherstel Nederland mogelijk

Hiermee in lijn zullen ook de winsten van het Nederlands bedrijfsleven, vooral in industrie en handel, gematigd stijgen. De ontwikkeling van de AEX is vanwege het internationale karakter van de genoteerde Nederlandse bedrijven echter sterk afhankelijk van de dollar- en olieprijzen. De Rabobank is dan ook vooral optimistisch over de ontwikkeling van het Nederlandse deel van de AEX, Midkap index en kleinere fondsen. De bank acht voor 2005 een stijging van de Midkap index naar 450 punten mogelijk.

Nederlandse economie kan verder aantrekken in 2005

De groei van de Nederlandse economie, die in 2004 naar verwachting is uitgekomen op 1¼%, kan volgens de Rabobank-economen in 2005 verder oplopen tot 1¾%. Wel blijft de groei daarmee opnieuw beneden het historische gemiddelde en is de groei kwetsbaar. Er is namelijk een belangrijke rol weggelegd voor een herstel van het consumentenvertrouwen. Dit kan optreden door een geleidelijke verbetering van de omstandigheden op de arbeidsmarkt en de rust die het sluiten van het Sociaal Akkoord met zich meebrengt. Meer optimisme onder consumenten zou volgens Heemskerk kunnen leiden tot een daling van de besparingen, zeker in het licht van de in recente jaren fors opgelopen spaartegoeden.

Nederlandse woningmarkt blijft robuust

Hoewel verschillende partijen de afgelopen jaren forse prijsdalingen voorspelden op de Nederlandse woningmarkt, heeft deze zich goed staande weten te houden. Zo zijn de gemiddelde huizenprijzen in 2004 naar verwachting met 3½% gestegen. Hoewel dit ten dele het gevolg was van de eenmalige anticipatie-effecten die uitgingen van de invoering van de bijleenregeling, is Heemskerk ook voor 2005 positief. De rente blijft namelijk op een laag niveau. Bovendien zijn structurele factoren die de huizenprijzen ondersteunen, zoals de tekortschietende nieuwbouwproductie, nog altijd van toepassing. Voor 2005 verwacht de Rabobank een gemiddelde stijging van de prijs van koopwoningen van circa 2%.

Het rapport en meer achtergrondstudies zijn te vinden op www.rabobankvisie.com