Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat CAO Tuinbouwveilingen
07-12-2004

Op vrijdag 19 november is er een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO voor de werknemers bij de tuinbouwveilingen. Dat er geen sprake is van een principeakkoord heeft te maken met het feit dat er in de ogen van CNV Dienstenbond te weinig resultaat is geboekt op een aantal belangrijke punten. Aan de andere kant is er een belangrijke vooruitgang geboekt op het punt van de kinderopvang en is eveneens een eenmalige uitkering overeengekomen. We verdedigen het bereikte resultaat dus niet, maar we leggen het neutraal aan u voor. Het woord is aan de leden van CNV Dienstenbond, aan u dus.

CAO van 1 april tot 31 december 2004
De CAO liep af op 1 april jl. Het overleg startte op 24 juni. Dat werd veroorzaakt door het mislukken van het voorjaarsoverleg op 18 mei jl. Vervolgens kwamen daar in het najaar de acties tegen het kabinetsbeleid bij en misschien bent u zelf ook wel op 2 oktober naar het Museumplein in Amsterdam geweest.

Al met al heeft het overleg daardoor erg lang geduurd. Omdat er nu nog veel onduidelijkheden zijn over de uitwerking van de afspraken uit het akkoord dat tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet is bereikt op 5 november jl., hebben we besloten om te onderhandelen over een CAO tot het eind van dit jaar. Binnenkort gaan we dus al weer aan de slag met de opvolger van deze CAO.

Eenmalige uitkering
In het najaar van 2003 is afgesproken dat er in 2004 geen sprake zou zijn van structurele loonsverhogingen. Wél konden er eenmalige uitkeringen worden afgesproken. Voor de werknemers van de tuinbouwveilingen is nu afgesproken dat er een uitkering komt van 100,00 (honderd euro) bruto.

Kinderopvang
Al jaren pleiten we voor een goede kinderopvangregeling. Tot op heden is er nog niets geregeld bij de veilingen. Per 1 januari 2005 wordt de Wet Kinderopvang van kracht. In die Wet wordt meer verantwoordelijkheid bij ouders neergelegd. De ouders moeten er voor zorgen dat zij het gedeelte van de overheid en het gedeelte van evt. werkgevers vergoed krijgen en vervolgens moeten ze dan zelf de rekening van het kinderdagverblijf betalen.

De overheid gaat er vanuit dat iedereen 1/3 voor zijn rekening neemt, de overheid 1/3, de ouders 1/3 en de werkgevers 1/3. Daarbij wordt uitgegaan van 2 werkgevers die elk dus 1/6 betalen. Omdat er geen wettelijke plicht is om een werkgeversbijdrage te betalen, is het belangrijk om dat in de CAO vast te leggen.

Dat is nu dan ook gebeurd en dat is een belangrijke stap in het niveau van de arbeidsvoorwaarden.

Vakbondscontributie uit het brutoloon
Als lid van de bond betaalt u maandelijks uw contributie. Waarschijnlijk wordt het bedrag van uw bank- of girorekening afgeschreven. De fiscus gaat er mee akkoord dat uw contributie wordt betaald van uw brutoloon. Het voordeel is dat de contributie daarmee lager wordt (u heeft het belastingvoordeel, waardoor u ca. 60% van het huidige contributiebedrag betaalt). Het nadeel is dat uw werkgever deze handeling verricht en dat u dus aan uw werkgever kenbaar moet maken dat u vakbondslid bent. Ook heeft u er in zoverre nadeel aan dat u uw brutoloon door de inhouding van de contributie verlaagt, waardoor u een (fractioneel) lager pensioen opbouwt en minder premie betaalt voor bijvoorbeeld de WW.

Protocol
Verder hebben we nog afgesproken dat het opnemen van zorgverlof, ouderschapsverlof etc. geen nadelige gevolgen zal hebben voor de carrière

Doorschuiven naar 2005
Allerlei andere zaken zoals de aanvulling bij arbeidsongeschiktheid, reïntegratie, de gevolgen van het Museumpleinakkoord voor VUT en prépensioen, de levensloopregeling, de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten en scholing zijn doorgeschoven naar 2005.

Dat komt enerzijds omdat de ledenraadpleging binnen het CNV over het Museumpleinakkoord nog niet was afgerond (eind vorige week stemden de CNV-leden in) en anderzijds omdat nog niet helemaal helder is hoe de afspraken uit het Museumpleinakkoord uitgewerkt moeten worden in CAO-afspraken.

Binnenkort praten we verder met de werkgevers over de CAO ná 31 december en dan zullen we proberen verdere concrete afspraken te maken.

Uiteraard wordt u ook dan weer nadrukkelijk betrokken bij de totstandkoming van de CAO-voorstellenbrief.

Reageren voor 15 december a.s.
Voor nu vraag we u om ons te laten weten wat u van het behaalde resultaat vindt. U kunt dat doen door te mailen naar a.bulsink@cnvdibo.nl