KPMG


Ondernemingen gaan te snel over tot opheffing pensioenfonds

7 december 2004

Ondernemingen in Nederland gaan veel te snel over tot opheffing van hun pensioenfonds

Geconfronteerd met steeds hogere kosten, de veranderende eisen van De Nederlandsche Bank, de gevolgen van de veranderde verslagleggingsregels, de moeizame beleggingsmarkt en de maatschappelijke ontwikkelingen rondom VUT, pré-pensioen en levensloopregelingen, besluiten steeds meer bedrijven over te gaan tot het liquideren van het pensioenfonds en het omzetten van de oudedagsvoorziening in een andere vorm. Bij hun besluit om het pensioenfonds op te heffen laten de bedrijven zich echter veel te veel leiden door de kosten van het in stand houden van het fonds en te weinig door de reden voor het hebben van een eigen pensioenfonds, een goede oudedagvoorziening. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder Nederlandse pensioenfondsen. In de periode 2001 tot 2004 werden zon 200 fondsen opgeheven.

De belangrijkste reden voor het hebben van een eigen pensioenfonds is dat veel bedrijven volledig in controle willen zijn, constateert Geert van Til, partner bij KPMG Financial Services. Zij willen invloed kunnen uitoefenen op de kosten, de kwaliteit en de risicos die met de oudedagsvoorziening samenhangen. Bij een eigen pensioenfonds is deze invloed veel groter dan wanneer de oudedagsvoorziening is ondergebracht bij een bedrijfstakpensioenfonds of is geregeld via een langlopend contract met een verzekeraar. Het hebben van een eigen pensioenfonds betekent echter ook dat de onderneming en het fonds de meeste gevolgen ondervinden van wet- en regelgeving en ook alle risicos zelf lopen, zoals de verzekeringstechnische risicos, de beleggingsrisicos en het balansrisico van de sponsor. De bedrijven ervaren dit als aanzienlijke nadelen van het hebben van een eigen fonds en laten zich dan ook overwegend leiden door het risicoaspect bij de keuze om het fonds op te heffen. De bedrijven vergeten echter dat een dergelijke keuze onomkeerbaar is. Met het opheffen van het pensioenfonds verdwijnt ook de kennis van de pensioenmaterie. Door over te stappen naar een bedrijfstakpensioenfonds of een verzekeraar verliest de onderneming bovendien de invloed op de kwaliteit en de kosten van deze arbeidsvoorwaarde en kan zij zich niet meer onderscheiden van branchegenoten.

Het is volgens Van Til dan ook van belang dat pensioenfondsbestuur en onderneming vaststellen welke eisen zij stellen aan de oudedagsvoorziening. Van Til: Deze eisen dienen als uitgangspunt voor de keuze om het fonds al dan niet op te heffen en andere vormen van oudedagsvoorziening te overwegen. Analyse van de impact van de criteria op de diverse vormen, is de basis voor een dergelijke beslissing. Onze ervaring leert dat het goed is om de dan gemaakte keuze met enige regelmaat te evalueren, bijvoorbeeld één keer in de drie jaar.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

KPMG International is a Swiss cooperative of which all KPMG firms are members. KPMG International provides no professional services to clients. Each member firm is a separate and independent legal entity and each describes itself as such (e.g., 'KPMG Holding NV, the Dutch member firm of KPMG International.').

© 2004 KPMG Holding NV, the Dutch member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All Rights Reserved.
KPMG Online Privacy Statement and Disclaimer