Gemeente Tilburg

Van 27 november 2004 tot en met 13 februari 2005 in Gorike/ Wilhelminapark:

made in tilburg Annex
Laat verborgen diversiteit zien

Onder de titel MADE IN TILBURG ANNEX is een bijzonder initiatief gestart. Ateliers, galerieën en twee toonaangevende musea in de straten rondom de Goirkestraat en het Wilhelminapark in Tilburg slaan de handen ineen en laten zien wat er in deze historische wijk op aan kunst te beleven is. Het resultaat is een verrassende diversiteit aan werken en kunstenaars. Van textiel tot installatie, van internationaal befaamde kunstenaars tot Tilburgse nieuwkomer Daniëlle van Broekhoven. De gemene deler is Tilburg; al het werk is gemaakt in Tilburg, soms door Tilburgers en natuurlijk te zien in Tilburg. Tot 13 februari 2005.

Initiatiefnemer en directeur van het Nederlands Textielmuseum Ton Wagemakers licht de samenwerking toe: "Ooit was het gebied rondom de Goirkestraat en het Wilhelminapark dé textielbuurt van Tilburg. Nu herbergt deze wijk tal van ateliers, galerieën en twee internationaal bekende, toonaangevende musea. Naast het Nederlands Textielmuseum vind je hier ook museum De Pont. Het is echt de kunstwijk van Tilburg. Ik wil graag laten zien wat voor velen onzichtbaar is; de enorme kwaliteit, kwantiteit en diversiteit aan kunst die je hier op een klein gebied vindt."

Kijkje in de keuken
Ton Wagemakers: "Er is zoveel. In het Textielmuseum zijn zo´n 200 werken te zien uit 20 jaar museum in bedrijf. Werk van kunstenaars en ontwerpers met verschillende achtergronden die aan de slag zijn geweest met onze mensen en machines. In De Pont exposeert Raoul De Keyser en in de galerieën zijn lokale toppers als Carola Popma, Esther van den Borne en Truus Stoop te zien." Wat betreft werk loopt Made in Tilburg Annex uiteen van schilderkunst tot textielwerk, van installaties tot beelden en alles wat ertussen zit. Van eind november tot half februari is er een ongekende diversiteit te zien. Van 10 tot en met 20 december zijn er bovendien speciale activiteiten. "De ateliers openen hun deuren en dat is natuurlijk extra aantrekkelijk", zegt Ton Wagemakers. "Je krijgt niet iedere dag een kijkje in de keuken van kunstenaars en ook in het Textielmuseum kunnen bezoekers ontwerpers aan het werk zien op onze machines." Daarnaast zijn er wandelingen met stadsgidsen door het gebied, een speciaal arrangement in het Textielmuseum, mooie aanbiedingen in de galerieën en een 'stempelsafari' waarmee bezoekers bijzondere Made in Tilburg Annex-prijzen kunnen verdienen."

Over het Nederlands Textielmuseum
Het Nederlands Textielmuseum is een uniek museum in Nederland en ver daarbuiten. Het is een creatief museum in bedrijf. De machines zijn volop in werking, niet alleen oude maar ook de meest moderne computergestuurde textielmachines. Kunstenaars, vormgevers en studenten worden uitgenodigd om met bijzondere ontwerpen te komen, die onze textielspecialisten omzetten in patronen voor de machines. Als bezoeker bent u getuige van het hele proces van schets tot product. Een inspirerende ervaring. In de tentoonstelling Made in Tilburg krijgt u een beeld van zo´n 250 werken uit 20 jaar museum in bedrijf. U vindt er werk van 63 kunstenaars en ontwerpers als Ted Noten, Jurgen Bey, Fransje Killaars, Miriam van der Lubbe, Niels van Eijk, Guido Geelen, Henk Schiffmacher, Dora Dolz, Ineke Hans, Studio Job en Peter Struycken.

Haal de folder met programma´s, stempelkaart en adressen bij de balie van het Textielmuseum

---- --