Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

Uitwerking nieuw inburgeringsstelsel

Maud Bredero
070 370 6698

4571
07.12.04


Iedereen die zich duurzaam in Nederland wil vestigen of gevestigd is en die niet acht jaar van de leerplichtige leeftijdsperiode in ons land heeft doorgebracht, zal een inburgeringsexamen moeten behalen. Dat schrijft minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Eigen verantwoordelijkheid
Het nieuwe stelsel gaat uit van eigen verantwoordelijkheid, waarbij inburgeringsplichtigen zelf het initiatief nemen om het inburgeringsexamen te halen. Betrokkenen kunnen zelf een cursus inkopen op de markt van cursusaanbieders en dragen in principe zelf de kosten voor de inburgering. Hiertoe zal een kredietvoorziening worden gecreëerd. Voor nieuwkomers die in het land van herkomst het basisexamen inburgering hebben gehaald, heeft het kabinet besloten dat zij het examen binnen 3,5 jaar moeten behalen. Juist voor deze nieuwkomers is het van groot belang dat zij geen achterstand oplopen en zo snel mogelijk Nederlands leren, zodat zij kunnen participeren in de samenleving. Het niet halen van het inburgeringsexamen zal verblijfsrechtelijke consequenties hebben. Inburgeringsplichtigen (veelal nieuwkomers) komen pas in aanmerking voor een zelfstandige verblijfsvergunning voor voortgezet verblijf en een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd regulier of asiel als zij voor het inburgeringsexamen zijn geslaagd.

Aanbod
Voor drie groepen inburgeringsplichtigen wil het kabinet een aanbod doen. Het betreft uitkeringsgerechtigden die beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt en een reïntegratietraject krijgen aangeboden, inburgeringsplichtigen die geen betaalde arbeid verrichten en geen uitkering ontvangen (veelal vrouwen) en geestelijke bedienaren (die nieuwkomer zijn). Door gemeenten de mogelijkheid te geven deze geestelijke bedienaren
een aanbod te doen, wordt het eveneens mogelijk sterker te sturen op de termijn waarop geestelijke bedienaren hun examen halen. Gemeenten krijgen de trajecten op basis van prestaties gefinancierd.

Niveau en boete
Conform de aanbevelingen van de commissie Franssen moeten nieuwkomers het niveau A2 voor mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid van het CEFR behalen. Voor oudkomers geldt niveau A2
alleen voor mondelinge vaardigheden, voor schriftelijke vaardigheden geldt niveau A1.
Een bestuurlijke boete kan door gemeenten op verschillende momenten worden opgelegd. De maximale hoogte van de bestuurlijke boete zal in overleg met de VNG worden bepaald.

Adviezen
De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) heeft eind november advies uitgebracht over de juridische mogelijkheden voor een verplichtend inburgeringsstelsel dat niet strijdig is met het gelijkheidsbeginsel. De ACVZ adviseert dat personen die zich in Nederland duurzaam willen en mogen vestigen evenals personen die duurzaam verblijven in Nederland ten tijde van de inwerkingtreding van de nieuwe inburgeringswet en die niet gedurende minstens acht jaar van de leerplichtige leeftijdsperiode legaal in Nederland verblijf hebben gehad inburgeringsplichtig zijn. Ook levert volgens de ACVZ het verplicht inburgeren van personen die vóór 1 april 2003 zijn genaturaliseerd geen spanning op met het rechtszekerheidsbeginsel, omdat deze personen niet anders worden behandeld dan de overige Nederlanders, zoals zij mochten verwachten. Beide onderdelen van het advies zijn door het kabinet overgenomen.

Personen die in het bezit zijn van bepaalde diploma's, EU burgers en personen van 65 jaar en ouder vallen buiten de inburgerinsplicht. Om vast te kunnen stellen aan welke groepen Turken de inburgeringsplicht wel en niet kan worden opgelegd, zal de minister de Europese Commissie vragen zich binnenkort te buigen over de complexe, niet eenduidige interpretatie van het Associatieverdrag tussen de EU en Turkije.
--------

07 dec 04 11:37