STICHTING WAKKER DIER
Van den Ende: foie gras zou niet langer op menukaart mogen staan
PERSBERICHT
PERSOONLIJKE INTERVENTIE JOOP VAN DEN ENDE IN RESTAURANT
CIRCUSTHEATER:
FOIE GRAS ZOU NIET LANGER OP MENUKAART RESTAURANTS MOETEN STAAN
Amsterdam, 7 december 2004 Na overleg met Stichting Wakker Dier heeft
Joop van den Ende eigenhandig gezorgd dat de foie gras van de
menukaart van restaurant Le Cirque in zijn Circustheater wordt
gehaald. Van den Ende vindt het gerecht te dieronvriendelijk om dit te
blijven serveren. In een schriftelijke verklaring stelt van den Ende:
De Stichting Wakker Dier heeft mij op heldere wijze weten uit te
leggen waarom foie gras niet langer op de menukaart van restaurants
zou mogen staan. Wij hebben hierover een opbouwend gesprek gehad en
dat heeft mij doen besluiten om, met de volledige instemming van
patron cuisinier Robert Kranenborg, foie gras nog voor het eind van
dit jaar definitief van de menukaart van restaurant Le Cirque te
halen.
Wakker Dier is blij met dit besluit en hoopt dat de stellingname van
opinieleider Joop van den Ende uitstraling heeft naar andere
restaurants die nog wel foie gras serveren. Directeur Marianne Thieme
van Wakker Dier: Dierenleed is allesbehalve chique maar foie gras
wordt wel vrijwel uitsluitend geserveerd in zichzelf chique noemende
restaurants. Daarom is het zo belangrijk dat iemand als Joop van den
Ende zich achter een volledige ban op foie gras schaart. Natuurlijk
hopen we dat de gasten van Le Cirque tijdens het kerstmenu de foie
gras van het restaurant beleefd zullen weigeren.
Eerder haalden al veel andere restaurants de foie gras van de kaart na
overleg tussen Wakker Dier en horeca-organisaties.
De productie van foie gras is vanwege het dierenleed in Nederland,
evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt
importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en
daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen
worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch
gedwangvoederd om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere
levers te krijgen dan normaal. Hierdoor ontstaat een extreem vette
ziekgemaakte lever die in luxe restaurants als delicatesse wordt
geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese
Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met veel dierenleed.
Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van
de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met
succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten
inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook Rabobank wil geen foie
gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van
voorlichtingsacties voor restaurants stopten vele restaurants met het
serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute
leverpaté nooit meer te eten. In 2002 bracht horecaorganisatie G7
(waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de
Foie Gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid
en de steeds groter wordende maatschappelijke verontwaardiging. Het
advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.
-einde persbericht-
Meer informatie: mr. Marianne Thieme 020-4638924 / 06-242 699 17
---
---
Wakker Dier is de grootste dierenbeschermingsorganisatie die exclusief
opkomt voor het welzijn van landbouwdieren. Zij doet dit door zich
vooral te richten op consumenten, door het geven van voorlichting, het
voeren van legale, geweldloze acties, onderhandelingen en campagnes.
Voorbeelden van campagnes zijn de legbatterijcampagne, de
publieksvoorlichtingscampagne op radio en TV, de biologische-,
legbatterij-, foie gras - en educatieve campagne. Wakker Dier is in
het bezit van het CBF keurmerk.
07 dec 04 11:26