Dienstenbond CNV

Principe-akkoord CAO 2005 Atos Origin
07-12-2004

Vrijdag 26 november zijn we er in geslaagd om een principeakkoord af te sluiten over uw CAO. De looptijd is van 1 mei 2004 tot en met 31 december 2005. De salarisbanden worden per 1 januari 2005 met 4% verhoogd en er komt één oriëntatietabel met een minimumverhoging van 0,7 % voor medewerkers met een beoordeling goed tot ca 4% bij een beoordeling uitstekend.

Helaas, maar onvermijdelijk, worden de pensioenpremies ook verhoogd. Per saldo gaat iedereen die een goede beoordeling heeft en niet bovenschalig is, er in inkomen in 2005 op vooruit. CNV Dienstenbond vindt het een goed verdedigbaar principe-akkoord dat zorgt voor een loonsverhoging en een goede oplossing biedt voor ons principiële debat over de aard van de CAO. Ik leg het principe-akkoord dan ook met een positief advies aan u voor.

Een volwaardige CAO
Het gaat eigenlijk over twee principe-akkoorden: één over de CAO-tekst en één over de loonontwikkeling en de pensioenpremie. Omdat deze gelijktijdig tot stand komen, lossen we zo pragmatisch ons geschilpunt over de "onvolwaardige CAO Atos Origin" op. Aan de ene kant blijft de CAO tekst die slechts rept over overleg over de loonontwikkeling in stand, aan de andere kant is er een akkoord over de loonontwikkeling en alle andere zaken die met arbeidsvoorwaarden te maken hebben. Feitelijk is er een echt CAO-akkoord tot stand gekomen. De looptijd tot eind 2005 heeft hier ook mee te maken. De onderhandelingen over de CAO 2006 in het najaar van 2005 zullen waarschijnlijk over alle zaken in één keer gaan. Feitelijk is de CAO dus een volwaardige CAO geworden en de onderhandelingen volwaardige CAO-onderhandelingen.

De nieuwe oriëntatietabel
Er is nog een grote aanpassing. Tot nu toe was de oriëntatietabel een advies aan de managers en niet makkelijk toegankelijk. Nu is er één oriëntatietabel afgesproken die openbaar wordt gemaakt zodat iedereen kan zien waar hij of zij recht op heeft bij een bepaalde bandpositie en beoordeling. Helaas is het ons niet gelukt om alle vrijheid van de manager uit de tabel te halen. Het is nog steeds mogelijk voor de manager om in individuele gevallen en duidelijk beredeneerd in negatieve en positieve zin af te wijken. De afwijkingen zijn in negatieve zin beperkt tot de lagere verhoging van het "onderliggende hokje" in de matrix.

De overeengekomen tabel leidt tot een gemiddelde verhoging van 1,7 % voor diegenen die een beoordeling "goed" (3) hebben, 2,9 % voor de beoordeling "zeer goed" (4) en 4% voor de beoordeling "uitstekend (5)". Uw persoonlijke percentage is afhankelijk van uw afstand tot uw persoonlijk referentiepunt en wijkt dus af van het genoemde gemiddelde.

De salarisbanden worden verhoogd met 4%
De grenzen van de salarisbanden zijn de laatste jaren niet aangepast. Om ze weer actueel te maken heeft Atos Origin voorgesteld ze met 4% op te trekken. We hebben dit voorstel aanvaard. Dit betekent dat uw percentuele verhoging in de Atos Origin systematiek berekend wordt over een referentiesalaris dat 4% hoger ligt dan voorheen.

Verhoging pensioenpremie
Zoals u weet, is de dekkingsgraad van uw pensioenfonds achteruit gegaan. Door tussentijdse stortingen heeft Atos Origin aan de verplichting voldaan om de dekking in stand te houden, maar we ontkomen niet aan een extra verhoging van de premie voor de werknemers. We hebben afgesproken om de premie per 1 april 2005 te verhogen tot 7%.

Bovenschaligheid
Er is al enige tijd een conflict met Atos Origin over de toepassing van een loonsverhoging voor bovenschaligen. Atos Origin vindt de uitvoering van de bestaande CAO-afspraak die er op neer komt dat de loonstijging van bovenschaligen hoger is dan die van de niet-bovenschaligen niet redelijk en doet dat dan ook niet. In de nieuwe CAO is dit probleem opgelost. De bovenschalige met een beoordeling goed of hoger krijgt 50% van de verhoging van degene die nog net niet bovenschalig is.

Loondoorbetaling in het tweede ziektejaar
Bij arbeidsongeschiktheid van de medewerker tot het verrichten van de bedongen arbeid wegens ziekte betaalt de werkgever het loon door gedurende deze ongeschiktheid. De hoogte van het loon bedraagt in het eerste ziektejaar 100% (70% plus 30% aanvulling) en in het tweede ziektejaar 70%. De medewerker die in het tweede jaar in passende arbeid werkzaam is, ontvangt 100% van het loon over het werkgedeelte. Begin 2005 maken we nadere afspraken over dit onderwerp.

Nieuwe wetgeving per 1-1-2006 / pensioen
We hebben nu een principeakkoord over een CAO die tot eind 2005 loopt. Er zal in 2005 echter vergaande wetgeving tot stand komen over b.v. pensioen, de levensloopregeling, nieuw ziektekostenstelsel en aanpassing van de WW. In de loop van 2005 zullen we regelmatig samen met de OR en Atos Origin om tafel zitten om de gevolgen van deze wetgeving te bespreken en oplossingen voor Atos Origin te vinden. We houden u op de hoogte en zullen u regelmatig raadplegen.

Protocol en Principeakkoord
Op Source vindt u het principe akkoord en het afgesproken protocol salarisontwikkeling 2005 met o.a. de oriëntatietabel.

Informatiebijeenkomsten
Om het principe-akkoord toe te lichten, organiseren de OR en vakbonden 5 informatiebijeenkomsten in het land. U bent daar van harte welkom. Alle bijeenkomsten starten om 18.00 uur in het bedrijfsrestaurant:

Maandag 13 december, Eindhoven
Dinsdag 14 december, Utrecht
Woensdag 15 december, Groningen
Dinsdag 21 december, 18.00 uur, Arnhem
Woensdag 22 december, 18.00 uur, Rijswijk

Kaderleden
Kaderleden zijn de ogen en oren van de CNV Dienstenbond en dus zeer waardevol. Iedereen die wil, kan zich aanmelden als contactpersoon voor zijn eigen vestiging. Op deze manier zijn we in staat in relatief korte tijd veel collegas van informatie te voorzien. Vanzelfsprekend wordt u eerder geïnformeerd over belangrijke ontwikkelingen. Iets voor u? Meld u aan bij Wim Burggraaf.

Vragen en/of opmerkingen?
U kunt met uw vragen over de CAO Atos Origin terecht bij Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055)5772640 of per mail w.burggraaf@cnvdibo.nl