Ingezonden persbericht
Amersfoort, 25 november 2004
Uitnodiging voor de pers
Slotcongres 'Kwaliteit van zorg bij dwang en drang. Op weg naar goede praktijken'
dinsdag 7 december 2004
Hoe kan het gebruik van separeercellen worden teruggebracht?
Een cultuuromslag binnen de psychiatrie in de toepassing van dwang en drang, waardoor maatregelen als separeren minder vaak worden toegepast en waarbij gezocht wordt naar handelingsalternatieven waarbij het contact tussen mens en hulpverlener gehandhaafd blijft. Dat is de doelstelling van het project Kwaliteit van zorg bij dwang en drang in de psychiatrie. Op weg naar goede praktijken, waaraan in de afgelopen twee jaar 12 ggz-instellingen deelnamen en waarvan op 7 december as. de resultaten worden gepresenteerd.
Separeren (het gedwongen opsluiten van een patiënt in een vrijwel lege ruimte omdat er sprake is van een gevaarlijke situatie) Het is een maatregel die in Nederland vrij algemeen aanvaard is, maar die in de ons omringende landen als inhumaan wordt beschouwd. , zeker gezien de vaak lange duur ervan. Het is voor veel cliënten
Opsluiting in een separeercel is voor veel mensen een vernederende en beangstigende ervaring. Andere dwangmaatregelen in de psychiatrie zoals fixatie (vastbinden), het gedwongen toedienen van medicatie, voeding en/of vocht worden door de patiënt, maar vaak ook door de hulpverlener, eveneens als zeer ingrijpend ervaren.
Wet Bopz
De laatste tijd staan dwang- en drangmaatregelen in Nederland weer volop ter discussie. In die discussie gaat het met name over 'eerder ingrijpen': de uitbreiding van de mogelijkheid om iemand gedwongen op te nemen en gedwongen te behandelen in het kader van de wet Bopz. Het project Dwang en drang richt zich met nadruk niet op dit wettelijke aspect, maar juist op de kwalitatieve kant van dwang- en drangmaatregelen: hoe kan het gebruik van dwangmaatregelen worden teruggedrongen en welke alternatieven zijn er; wat is er voor nodig om het toepassen van dwang en drang zo zorgvuldig en voor de patiënt zo leefbaar mogelijk te laten verlopen? En: wat kunnen instellingen op dit terrein van elkaar leren? Tijdens het congres laten de instellingen zien dat er succesvol is gewerkt aan het terugdringen van het gebruik van bijvoorbeeld de separeercel. Men is er op sommige afdelingen in geslaagd om het gebruik met 70% te verminderen en men laat zien welke stappen ervoor nodig zijn om dit te realiseren.
Congres
Op 7 december komen tijdens het slotcongres 'Kwaliteit van dwang en drang. Op weg naar goede praktijken' 12 best-practices binnen ggz-instellingen aan bod en wordt besproken wat de mogelijkheden zijn voor een permanent platform van instellingen die zich, in wisselende samenstelling, met de kwalitatieve verbetering van dwang en drang in de psychiatrie in Nederland bezig gaan houden. Er zal veel ruimte zijn voor discussie, bijvoorbeeld over de consequenties van het voornemen om dwangbehandeling in de toekomst te benoemen als intensive care-behandeling die alleen door de hoogstgekwalificeerde behandelaars binnen de instelling mag worden toegepast.
Tot slot wordt op 7 december het boek Kwaliteit van zorg bij dwang en drang in de psychiatrie. Op weg naar goede praktijken gepresenteerd, een bundeling van de resultten van het project met daarin een gedetailleerd verslag van activiteiten en resultaten.
Meer informatie en aanmeldingen
Dit congres wordt gehouden in congrescentrum De Reehorst in Ede. Pers is van harte welkom. Voor meer informatie en aanmeldingen: Mieneke Kwist, afdeling Communicatie GGZ Nederland, 033 460 8936 of mkwist@ggznederland.nl. Meer informatie over het congres vindt u op www.sympopna.nl.
Het congres 'Kwaliteit van dwang en drang. Op weg naar goede praktijken' wordt in opdracht van GGNet (Warnsveld) georganiseerd door Stichting Sympopna en wordt mede mogelijk gemaakt door brancheorganisatie GGZ Nederland, Universiteit Maastricht en het Nationaal Fonds voor de Geestelijke Volksgezondheid.
---- --