VVD



6 dec 2004 -

Vragen Cornielje over registratiesysteem voor het volgen van slachtoffers

Vragen van de leden Koser Kaya (D66) en Cornielje (VVD) aan de ministers van VWS en BZK over het registratiesysteem om slachtoffers van calamiteiten of aanslagen te kunnen volgen.


1. Hebt u kennis genomen van het bericht "Systeem voor hulp van slachtoffers bij rampen" *1


2. Is het juist dat het Slachtoffer volgsysteem gebaseerd is op een koppeling van het trauma informatie systeem, dat landelijk gebruikt gaat worden, met het Internet Registratie en Informatie Systeem (I-RIS) van het Nederlandse Rode Kruis?


3. Is het juist dat de afgesproken minimale dataset waar consensus over bestaat onder de medische professionals in de traumazorg, de zg. Mayor Trauma Outcome Study (MTOS+) dataset, ook persoonsgegevens bevat als verplicht te registreren data?


4. Is het juist dat deze persoonsgegevens uit de MTOS+ standaard in geval van een calamiteit of aanslag van belang zijn voor het slachtoffer volgsysteem?


5. Is het juist dat het bestuur van de Landelijke Vereniging voor Traumacentra, in afwijking op de afgesproken MTOS+ standaard, heeft besloten voorlopig anoniem te gaan registreren?


6. Is het juist dat het Slachtoffer Volg Systeem uitsluitend mogelijk is bij gebruik van de gebruikersinterface van het trauma informatiesysteem?


7. Bent u bereid, gezien de aanbevelingen van IGZ in 2001 naar aanleiding van de Volendamramp en de recent verschenen Medische Evaluatie Ramp Volendam, maar ook gezien de recent toegenomen terroristische dreiging, het bestuur van de LVTC aan te sporen haast te maken met, ten eerste, het registreren en vastleggen van de volledige MTOS+ dataset, en, ten tweede, het besluit de invoering van het slachtoffer registratiesysteem tot onderwerp van aanvullend beleid te maken?


8. Is het juist dat het gebruikersinterface van het trauma informatie systeem van ziekenhuizen in Nederland niet meer vraagt dan een werkstation met internet aansluiting op de Afdeling Spoedeisende Hulp?


9. Gaat u maatregelen treffen om de ziekenhuizen aan te sporen op korte termijn over te gaan tot gebruik van het slachtoffer volgsysteem via de gebruikersinterface van het trauma informatie systeem? Zo ja, welke?


*1: NRC Handelsblad 13-11-2004


2 december 2004