Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Drang en dwang in de psychiatrie

Onderwerp: Drang en dwang in de psychiatrie
Uitzenddatum: Ma. 6 december 2004, 20.30u
Verslaggeving: Yoka van Eck

In Netwerk vanavond aandacht voor de dwangmaatregelen in de psychiatrie. Voor het eerst is in de praktijk onderzocht hoe vaak patiënten worden opgenomen in een zogenaamde isoleercel. Een reportage over de schokkende cijfers.

Trauma
Als we in Nederland niet meer weten wat we aanmoeten met een psychiatrische patiënt dan sluiten we hem op in een isoleercel, een kale ruimte waar hij geen kwaad kan aanrichten. Dit wordt separeren genoemd. Voor veel patiënten is een verblijf in zoân kale cel een uiterst traumatische ervaring.

Gevaar
Volgens de wettelijke regels, vastgelegd in de wet Bijzondere Opname Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ), mag een patiënt alleen worden opgesloten als hij een gevaar is voor zichzelf of voor zijn omgeving, maar er is in Nederland een praktijk gegroeid waarbij het gebruik van isoleercel in de psychiatrie vrij gewoon is.

Terugdringen
In het boek Kwaliteit van zorg bij dwang en drang in de psychiatrie. Op weg naar goede praktijken, dat morgen wordt gepresenteerd, staan verschillende manieren om de dwangmiddelen terug te dringen. Netwerk duikt dieper in een van deze methodes.