Bartiméus


samenwerkingsverbanden

Meerwaarde samenwerkingsverbanden

Mensen met een visuele én auditieve beperking moeten vaak ver reizen om toegespitste hulpverlening te krijgen. Bartiméus werkt met organisaties samen om deze ondersteuning te optimaliseren.

Het aanbieden van doofbind-specifieke hulpverlening dichterbij de cliënt zal leiden tot meer bekendheid en meer mogelijkheden.

Bartiméus werkt ook samen met organisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Mensen met een verstandelijke beperking hebben een verhoogd risico op blindheid en slechtziendheid. In ruim vier van de tien gevallen ontbreekt echter een adequate diagnose, zodat beperkingen van het gezichtsvermogen onder deze groep vaak onopgemerkt blijven.

Bartiméus biedt onderzoek, scholing, ondersteuning en advies op het gebied van mensen met een visuele (én verstandelijke) beperking. Bovendien schenkt Bartiméus specifieke aandacht aan cliënten met een visueel-auditieve beperking (doofblinde mensen) én een verstandelijke beperking.

Samenwerking Bartiméus en Viataal
In mei 2004 zijn medewerkers van Bartiméus en Viataal in St. Michielsgestel gestart met het project meerwaarde geïntegreerd onderzoek gehoor en visus binnen instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. In dit project is de samenwerking tussen Bartiméus en Viataal gericht op het gezamenlijk aanwenden van kennis en deskundigheid om geïntegreerd onderzoek en advies te verlenen aan mensen met een verstandelijke beperking. Het eerste traject wordt uitgevoerd bij een aantal cliënten van Cello, locatie Haarendael in Haaren. Een tweede traject zal binnen een locatie van Stichting Philadelphia Zorg worden uitgevoerd.

In oktober 2004 is een pilot gestart voor mensen met een visuele én auditieve beperking door Viataal, Kalorama en Bartiméus. Het unieke van deze samenwerking is dat bij Bartiméus wekelijks cliënten komen van zowel Bartiméus, als Kalorama en Viataal. Het doel is om elkaar te ontmoeten en gezamenlijk activiteiten te ondernemen. Daarnaast kunnen mensen meer vaardig worden in vierhandengebaren, op de computer met de daarbij behorende aanpassingen en in braille. De pilot loopt tot september 2006.

Samenwerken Bartiméus en KEGG binnen De Bruggen Rijnmond In 2003 zijn Bartiméus en de KEGG (Koninklijke Effatha Guyot Groep) benaderd door zorginstelling De Bruggen Rijnmond om een samenwerkingsverband aan te gaan in het kader van Totale Communicatie. Het project is gestart met een scholing van hun medewerkers. Na de scholing is gestart met het maken van communicatieprofielen. Het is de bedoeling dat voor iedere bewoner een communicatieplan wordt gemaakt. Daar waar het om slechtziende bewoners gaat werken Bartiméus en de KEGG nauw samen bij het opstellen en invoeren van de communicatieplannen.