Provincie Zuid-Holland

Veilig uitgaan in Zuid-Holland

Jongeren vertellen ons wat belangrijk is

De provincie Zuid-Holland betrekt jongeren actief bij het maken van beleid. Gevraagd naar tips om het uitgaan veiliger te maken, komen jongeren met duidelijke aanbevelingen; een Top 10. Tot slot een aantal innovatieve ideeën van jongeren: de 'discotaxi' en 'gelijke regels'.De uitspraken werden gedaan tijdens een bijeenkomst over uitgaan en veiligheid in de Agnietenkapel in Gouda. Deelnemers waren het provinciaal jongerenpanel en jongeren van verschillende scholen: Sint Antonius College (Gouda), Comenius College (Nieuwerkerk aan den IJssel), De Goudse Waarden (Gouda) en Coenekoopcollege (Waddinxveen, Boskoop).Gedeputeerde Lennie Huizer: "Wij willen mèt jongeren praten in plaats van óver jongeren. Het is waardevol voor een goede beleidsvorming dat jongeren willen meedenken. Vooral als het gaat over hun eigen leefomgeving. Of wij in staat zijn om alle aanbevelingen over te nemen, hangt niet alleen van de provincie af. Ook gemeenten, ondernemers en de inwoners van Zuid-Holland spelen een rol bij het realiseren van een veiligere samenleving. Ik reken op ieders medewerking."

De Top 101. Selectieve toelating. Jongeren onder de 16 jaar en mensen die dronken of stoned zijn, worden niet toegelaten in discotheken.

2. Wennen. Organiseer voor jongeren onder de 16 jaar aparte avonden om het te laten wennen aan het uitgaan.

3. Screening. Het fouilleren moet beter. Niet alleen als iemand 'verdacht' wordt gevonden, maar ook steekproefsgewijs (bijvoorbeeld om de 10 mensen). Dit laatste voorkomt dat mensen zich gediscrimineerd voelen. En grotere discotheken moeten gevoeligere metaaldetectorpoortjes gebruiken. Op dit moment kan je vaak nog binnenkomen met een aluminium wapen op zak.

4. Registratie. Er moet een speciale persoonlijke ID-kaart of discopas komen (met foto). Als er dan wordt gevochten, gedeald o.i.d. dan word je de volgende keer of keren (afhankelijk van de overtreding) niet meer toegelaten.

5. Dress code. Een kledingcode is over het algemeen goed, maar gedeeltelijk verouderd. Zo moet het verbod op sportschoenen worden opgeheven. Andere verboden - zoals 'racistische' kleding - zijn prima.

6. Toezicht en bewaking. Medewerkers van de discotheek moeten binnen rondlopen om de boel goed in de gaten te houden en in te springen zodra er iets gebeurt. Deze mensen moeten zo objectief/ neutraal mogelijk zijn. Maar ook buiten moet er bewaking zijn. De discotheekeigenaar is verantwoordelijk voor het gebied direct rondom de discotheek. Daarbuiten moet de politie voor veiligheid zorgen.

7. Vervoer en verlichting. Voor afgelegen discotheken moet - als er geen openbaar vervoer is - het vervoer van en naar centrale punten goed geregeld zijn. De gemeente moet ervoor zorgen dat de rijroute van en naar de discotheek goed verlicht is.

8. Ruimte. Er moet voldoende ruimte zijn in een discotheek. Geen smalle gangetjes, nauwe ingangen en krappe garderobes. Dit voorkomt irritaties, vooral als mensen te veel hebben gedronken. Het discopersoneel moet goed weten wat ze moeten doen in geval van nood. Het calamiteitenplan moet bij iedereen bekend zijn.

9. Sluitingstijden. Er moet een goed sluitingsbeleid zijn in verband met overlast. Als een discotheek bijvoorbeeld om 2 uur sluit, staat opeens iedereen buiten. Dit geeft veel overlast voor de omgeving en een gevoel van onveiligheid. Langer open blijven betekent dat men gespreid naar huis kan gaan.

10. Uitsmijters en handhaving. Goede uitsmijters zijn heel belangrijk. Ze hoeven niet breed te zijn, maar moet wel lef uitstralen en goed opletten. Als iemand lastig wordt, moet hij of zij er meteen worden uitgezet!

Discotaxi"Er komt een discotaxi die je kunt bellen via een simpel en kort nummer. In elke disco staat bij de uitgang een telefoon waarmee je direct de discotaxi oproept. Vooraf koop je in de disco een armbandje; dat raak je minder snel kwijt dan een pasje. Dit doe je aan het begin van de avond, zodat je - wanneer je hoofd er later op de avond niet naar staat - niet nog met geld hoeft te knoeien. Via het apparaat waar je het armbandje koopt, voer je je adres in. Dat komt op je armbandje te staan, zodat de chauffeur van de discotaxi meteen ziet waar hij je heen moet brengen. Op deze manier kom je veilig thuis."

Gelijke regels"Wij willen bereiken dat alle discotheken in Nederland dezelfde regels hanteren. Dan weet iedereen precies waar hij of zij aan toe is. Deze regels moeten op posters worden gezet die bijvoorbeeld komen te hangen in bushokjes. Elke discotheek dezelfde regels!"

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22