ANBO

Waarschijnlijk geen kleiner formaat Pas-65

De Pas-65 is vanaf 1 januari 2005 niet langer verkrijgbaar. Op verzoek van het ministerie van VWS zullen gemeenten de pas niet langer verstrekken. (De Pas-65 is een initiatief van het ministerie van VWS. De informatieverstrekking over de Pas-65 wordt verzorgd door het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO).)

Dit besluit is genomen vanwege de intreding van de Wet op de uitgebreide identificatieplicht (per 1 januari 2005). Deze wet bepaalt dat iedereen in Nederland van 14 jaar en ouder een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen. De Pas-65 wordt dan een overbodig document, omdat 65-plussers met hun identiteitsbewijs hun leeftijd aan kunnen tonen.
De kortingen voor 65-plussers blijven gewoon bestaan. Mensen die al een Pas-65 hebben, kunnen deze gewoon blijven gebruiken om desgevraagd hun leeftijd aan te tonen.

Alle gemeenten ontvangen op korte termijn een circulaire van het ministerie van VWS waarin een en ander staat uitgelegd. Ook zullen aanbieders van kortingen worden geïnformeerd over het feit dat kortingen die zij geven voor alle 65-plussers zijn en niet alleen voor mensen met een Pas-65. Het advies aan ouderen is vanaf heden geen Pas-65 meer te kopen.