Groen!

Brussel, 4 december

Groen! blijft zich verzetten tegen GGOs in Vlaanderen

In uitvoering van een Europese richtlijn heeft de federale Ministerraad gisteren een koninklijk besluit goedgekeurd waardoor het gebruik van GGO's - Genetisch Gewijzigde Organismen - wordt gereglementeerd.

Groen! heeft zich altijd verzet tegen het opheffen van het moratorium op het gebruik van genetisch gemanipuleerde organismen en gaat voluit voor een GGO-vrij Vlaanderen omwille van de grote risico's verbonden aan het gebruik van dergelijke gewassen.

Het risico op grootschalige besmetting van de landbouw én de voedselketen is immers zeer reëel. De Vlaamse landbouwstructuur is te versnipperd om kruisbestuiving door gengewassen tegen te gaan. De kruisbestuiving reikt kilometers ver zodat verwante niet-GGO-gewassen kunnen worden besmet. "Eenmaal GGO-gewassen in het milieu zijn verspreid, zijn ze er niet meer uit te krijgen", aldus Dua

Maar ook voor de consument zijn GGO's erg risicovol. "De consument wil weten wat hij eet, maar hij wil vooral kunnen kiezen: de meerderheid van de consumenten wil immers dat op geen enkele wijze genetisch gewijzigde elementen in zijn voedsel terecht komt ."

In de huidige situatie heeft de consument geen garantie op GGO-vrij voedsel, de landbouwer heeft geen garantie dat zijn gewassen niet besmet worden met GGO's", stelt Groen-voorzitter Vera Dua.

Dua rekent er op dat de regio's, in casu Vlaanderen, nog deze maand een strikte aansprakelijkheidregeling uitwerken voor de gevallen waarbij besmetting wordt veroorzaakt.

"Duitsland stemde vorige week nog een strenge wet die de klassieke landbouw en de biolandbouw beschermt tegen GGO's om op die manier de schade te beperken. Dat moet in Vlaanderen ook gebeuren", aldus Dua.

Deze wet, die ingaat op 1 januari 2005, stelt landbouwers die GGO-gewassen verbouwen aansprakelijk voor de mogelijke besmetting van traditionele gewassen. Ook moeten ze percelen waarop ze genetisch gemanipuleerde gewassen verbouwen, in een open register inschrijven. Zo'n wet heeft een sterk ontradend effect en beschermt de landbouwer én de consument tegen GGO's.

Zonder het regelen van die aansprakelijkheid dreigt er een ramp voor onze traditionele landbouwers en voor onze bioboeren. Zolang de landbouwers die wel GGO's -gewassen telen, niet worden verplicht om voorzorgsmaatregelen te nemen om besmetting te voorkomen, kunnen ze ook niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele schade aan milieu of aan gewassen van landbouwers die verkiezen met GGO-vrije gewassen te produceren."