30-11-2004
Het Maandbla d Geestelijke volksgezondheid in december

Utrecht, 30 november 2004. Mensen die niet of nauwelijks in contact komen met psychiatrische patiënten hebben negatievere ideeën en gevoelens over hen dan mensen die hen veel tegenkomen bijvoorbeeld omdat ze in de buurt van een psychiatrische voorziening wonen. Psychiatrische patiënten zijn echter niet gebaat bij medelijden: dat gevoel gaat gepaard met minder acceptatie (en dus meer sociale afwijzing). Dat blijkt uit onderzoek van Sjaak Boon, Annet Nugter en Anton Dijker in twee Noord-Hollandse plattelandsgemeenten: Schagen en Niedorp. De onderzoekers schrijven erover in het decembernummer van het Maandblad Geestelijke volksgezondheid, die verschijnt op vrijdag 3 december.

Psychiatrische patiënten roepen gemengde gevoelens op: irritatie, angst en onzekerheid, maar ook betrokkenheid, medelijden en ontroering. Ook hebben mensen vaak uitgesproken denkbeelden over hen: dat ze agressief en onvoorspelbaar zijn, bijvoorbeeld, maar ook dat ze gebukt gaan onder hun stoornis. Zulk soort gevoelens en denkbeelden lijken van invloed te zijn op de mate waarin psychiatrische patiënten worden geaccepteerd.

Om die acceptatiegraad te meten, vroegen Sjaak Boon, Annet Nugter en Anton Dijker mensen of ze zouden kunnen leven met een psychiatrische patiënt als wijkgenoot, als directe buur, als collega, als onderwijzer van de kinderen, als zwager of schoonzus, schoonzoon of -dochter, of als oppas van de kinderen. Naarmate psychiatrische patiënten dichterbij komen, zo bleek, worden ze minder geaccepteerd: een gek als buur zien veel mensen nog wel zitten, maar niet als onderwijzer laat staan als oppas voor hun kinderen.

Ook bleek dat onbekend onbemind maakt. In Schagen, waar verschillende psychiatrische voorzieningen zijn, leefden minder gevoelens van angst en onzekerheid te leven dan in Niedorp (waar zulke voorzieningen ontbreken). Naarmate mensen vaker in contact komen met patiënten, hebben ze daar positiever tegenover.

De onderzoekers concluderen dat geregelde ontmoetingen tussen gekke en gewone burgers kunnen bijdragen tot het normaliseren van de verhoudingen. Ze pleiten daarom voor het creëren van gelegenheden waar beide elkaar kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld in een buurthuis. Aangezien medelijden gepaard gaat met minder acceptatie van psychiatrische patiënten, zouden voorlichtingscampagnes moeten nadruk moeten leggen op de sterke kanten van psychiatrische patiënten. Op arme stumpers zit niemand te wachten.

Verder in MGv 04-12 ondermeer:

Vergroot cannabisgebruik het risico op schizofrenie?

Prof. Wim van den Brink en prof. Jim van Os bespreken recent wetenschappelijk onderzoek en trekken daaruit heel verschillende conclusies.

Vestzak-broekzak in de Noord-Hollandse psychiatrie

Historici Catharina Bakker en Henk van der Velden beschrijven hoe de provincie Noord-Holland vroeger niet alleen geld uitgaf aan de krankzinnigenzorg, maar er ook aan verdiende.

---

Het MGv is een uitgave van het Trimbos-instituut in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-2971100 (fax: 030-2971111) mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; 030-6383736 (fax: 030-6383999) http://www.bsl.nl

Zie ook het MGv op de website.