Dienstenbond CNV

Arbeidsomstandigheden in de Beveiliging
03-12-2004

Afgelopen maandag is met de VPB een principe-akkoord afgesloten voor een Arboconvenant in de sector. We zijn er als CNV Dienstenbond zeer tevreden over, omdat het mogelijkheden biedt om uw arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Al op 26 maart dit jaar was een verklaring ondertekend waarin de wil werd vastgelegd om tot een Arboconvenant te komen voor de Beveiligingsbranche. Het werk kon toen beginnen. Nu, 9 maanden later, is het gelukt om alle goede bedoelingen om te zetten in afspraken. De drie contractpartijen zijn:

* Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
* Werkgevers, verenigd in de VPB

* CNV Dienstenbond en andere vakbonden.

De doelstellingen van het Arboconvenant zijn:

* Het structureel verminderen van ziekteverzuim, met speciale aandacht voor de arbeidsrisicos Agressie en Geweld, Fysieke & Emotionele belasting en Werkstress.

* Snellere en betere reïntegratie van langdurig zieken.

In het convenant zijn daarvoor concrete doelen vastgelegd. Alle maatregelen en instrumenten die in de afgelopen 9 maanden zijn ontwikkeld om dit waar te maken zijn opgeschreven in een Plan van Aanpak, als onderdeel van het Arboconvenant.

Historie
Allereerst is vanaf maart een onderzoek gestart naar de omvang en oorzaken van ziekte in de beveiliging. Vooral werkdruk, onveiligheid en agressie stonden in de belangstelling. Het onderzoek heeft opgeleverd dat er sprake is van relatief hoog ziekteverzuim als de beveiliging wordt vergeleken met andere sectoren.

Het onderzoek heeft ook in beeld gebracht welke de risicogroepen zijn (met de meeste kans op klachten). Dit zijn in willekeurige volgorde: vrouwen, oudere werknemers en werknemers van niet-Nederlandse origine. Verder hebben kleine bedrijven vaak een laag ziekteverzuim, maar een hoog percentage langdurig zieken. Bij grote bedrijven geldt het omgekeerde.

Instrumenten en maatregelen
Toen het onderzoek klaar was, is door de 3 partijen in kaart gebracht hoe men het beste de risicos op ziekte zou kunnen aanpakken. Daarbij is volop gebruik gemaakt van de ervaringen in andere sectoren. De uitkomst is een breed pakket aan maatregelen en instrumenten:
* Het instellen van een Servicecentrum Arbo & Reïntegratie met een uitgebreid pakket aan taken, zoals het aanbieden van sociale en medische begeleiding en ondersteuning bij reïntegratie.
* Een methode om snel arbeidsrisicos te inventariseren op verschillende niveaus (per object, of werkmaatschappij, bijvoorbeeld).


* Een methode om specifieke arbeidsrisicos per functie in kaart te brengen, zodat men vooraf beter weet wat men in een bepaalde functie kan verwachten.

* Ontwikkelen van trainingen voor medewerkers én leidinggevenden om arbeidsrisicos sneller aan de orde te stellen en eerder aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan de opvang na een conflict met veel agressie of geweld, maar ook aan de mogelijkheid om afspraken te maken over schuldsanering als dit aan de orde is.

In het CAO-overleg is overigens afgesproken dat de helft van de kosten van al deze maatregelen en instrumenten worden betaald door de VPB. De andere helft wordt betaald door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Uw mening!
Graag willen we uw mening horen over dit Arboconvenant en het Plan van Aanpak. U bepaald als lid van CNV Dienstenbond of wij hiermee akkoord kunnen gaan.

Arboconvenant

Plan van aanpak (Pdf)

Uw reactie zien we graag uiterlijk op maandag 20 december 2004 tegemoet. Dat kan via bijgaand reactieformulier

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze nieuwsflits? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer (023)5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl

NB. Op korte termijn krijgt u van ons een nieuw CAO-boekje thuisgestuurd.