Gemeente Tilburg

BO 2004 086

Datum
3 december 2004

Grondwatersanering Smidspad 76-78a

Sanering stopgezet, aanvullend onderzoek in december van dit jaar

Op 6 februari 2002 hebben wij u via een bewonersbrief geïnformeerd over de stand van zaken van de grondwatersanering*) aan het Smidspad 76a-78. In de brief is ook aangegeven dat het adviesbureau Oranjewoud peilbuizen zou plaatsen om te controleren of de restverontreiniging met minerale olie in de grond uitspoelt naar het grondwater. In deze brief informeren wij u over de laatste ontwikkelingen.

Resultaten

In de grond naast en onder het kinderdagverblijf Krisj Krasj Kresj zijn nog verhoogde gehalten aan minerale olie aanwezig. De aangetroffen olie is niet vluchtig en de omvang van deze restverontreiniging is beperkt. De verontreiniging zal door biologische afbraak niet verder verdwijnen. De restverontreiniging is daarnaast slecht oplosbaar in water waardoor uitspoeling naar het grondwater niet te verwachten is. Risico's voor de gezondheid zijn niet aanwezig.

In het grondwater zijn nog licht tot matig verhoogde gehaltes aan vluchtige gechloreerde koolwaterstoffen aangetroffen (VOCL) aangetroffen. Risico's voor de gezondheid zijn niet aanwezig.

De terugsaneerwaarden, zoals vastgelegd in het saneringsplan, zijn niet helemaal bereikt.

Stopzetten grondwateronttrekking
Met het huidige onttrekkingsysteem is het niet mogelijk de verontreinigingen nog verder te verwijderen. Daarom heeft de gemeente de grondwateronttrekking stopgezet. De reinigingsinstallatie (op de hoek van de Dr. Nolensstraat en de Superior de Beerstraat) zal in de week van 13 december 2004 worden verwijderd. Deze installatie werd ook gebruikt voor de grondwatersanering op het zogenoemde Incase-terrein. Ook zullen de pompen uit de onttrekkingputten worden weggenomen.

Veranderd bodemsaneringsbeleid
Sinds de start van de bodemsanering in 1997 is het saneringsbeleid veranderd. Hierdoor is het niet altijd meer nodig om mobiele verontreinigingen, zoals VOCL en minerale olie, volledig weg te halen. Dit komt omdat niet elk gebruik van de bodem vraagt om een schone bodem. Mobiele verontreinigingen worden uit de bodem verwijderd voor zover dat kosteneffectief kan. Er mag restverontreiniging achterblijven, waarbij wel sprake moet zijn van een stabiele eindsituatie. Dit betekent onder meer dat er geen verspreiding meer plaatsvindt, dat er geen kwetsbare objecten worden bedreigd en dat er geen gezondheidsrisico's aanwezig zijn.

Aanvullend onderzoek
Het adviesbureau Oranjewoud gaat onderzoeken of de restverontreiniging nog kosteneffectief kan worden verwijderd. Als dit niet het geval is zal worden nagegaan of er sprake is van een stabiele eindsituatie. Als blijkt dat de sanering kan worden afgerond (dat er dus sprake is van een stabiele eindsituatie) zal een evaluatierapport worden opgesteld. Dit rapport zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan het bevoegd gezag voor de Wet bodembescherming. Wanneer uit het aanvullend onderzoek blijkt dat de sanering kan worden afgerond, zullen in het voorjaar ook de ondergrondse leidingen van de reinigingsinstallatie worden verwijderd. Daarmee is de installatie volledig verwijderd.

Meer informatie
Wij hopen u met deze brief voldoende geïnformeerd te hebben over de stand van zaken rondom de sanering. Als u nog vragen heeft dan kunt u contact opnemen met Aart Verheggen van de afdeling Milieu. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 542 90 45. WOORDENLIJST bodemverontreiniging

Toelichting:
In de bewonersbrief staat een aantal technische begrippen. Deze begrippen worden hieronder nader uitgelegd. U kunt voor uw vragen of opmerkingen natuurlijk ook terecht bij de betreffende projectleider van de afdeling Milieu. Zijn of haar naam en telefoonnummer staan onderaan in de bewonersbrief vermeld.

Adviesbureau Bedrijf dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van bodemonderzoek en bodemsanering. Adviesbureaus kunnen worden ingehuurd door overheden, bedrijven en particulieren.

Biologische afbreekbaarheid De snelheid waarmee een stof in het milieu door bacteriën afgebroken wordt.

Evaluatierapport Rapport waarin is aangegeven hoe de bodemverontreiniging is verwijderd (gesaneerd). Ook zijn de controleanalyses opgenomen. Afwijkingen ten opzichte van het saneringsplan worden vermeld en toegelicht. Het evaluatierapport moet ter goedkeuring aan het bevoegd gezag voor de Wet bodembescherming worden aangeboden.

Gehalte Hoeveelheid stof (bijvoorbeeld zink) per kilo grond of per liter grondwater.

Licht verhoogde gehaltes Gehaltes aan verontreinigingen die hoger zijn dan gehaltes die doorgaans van nature aanwezig zijn, maar die, afhankelijk van de omstandigheden, geen aanleiding vormen voor aanvullend onderzoek.

Matig verhoogde gehaltes Gehaltes aan verontreinigingen die, afhankelijk van de omstandigheden, aanleiding geven voor aanvullend (extra) onderzoek.

Minerale olie Verzamelnaam voor de minder vluchtige stoffen in benzine, huisbrandolie en diesel.

Peilbuis Plastic buis van meestal 4 cm diameter en enkele meters lang, die in een boorgat wordt geplaatst. Omdat onderaan openingen zitten, loopt de buis vol met grondwater, dat kan worden opgepompt en bemonsterd.

Restverontreiniging Laatste resten van verontreiniging die na een sanering zijn achtergebleven omdat verwijdering ervan relatief te duur of niet mogelijk is.

Risico's voor de gezondheid Kans dat de gezondheid wordt beïnvloed.

Sanering, saneren Maatregelen die getroffen worden om de verontreiniging weg te halen of te verminderen. Een sanering kan ook betekenen dat de effecten van de verontreiniging op mens, plant of dier zoveel als nodig ongedaan worden gemaakt, bijvoorbeeld door de verontreiniging af te schermen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een aannemer, onder leiding van een adviesbureau. Verschillende technieken zijn mogelijk, zoals bijvoorbeeld grondontgraving, afscherming, omzetting met behulp van bacteriën en onttrekking van grondwater, of combinaties hiervan.

Saneringsplan Rapport waarin is aangegeven hoe de bodemverontreiniging verwijderd (gesaneerd) gaat worden. Het saneringsplan vloeit voort uit het saneringsonderzoek.

Terugsaneerwaarde Gehalte aan verontreiniging dat na sanering nog in grond en/of grondwater aanwezig mag zijn en dat is vastgelegd in het saneringsplan.
*) de betekenis van de schuin gedrukte woorden vindt u terug in de bijgevoegde woordenlijst


---- --