Den Haag, 3 december 2004
Overheid scoort slecht als werkgever
De Nederlandse overheid scoort slechter dan het bedrijfsleven als het gaat om het aan het werk helpen van kwetsbare groepen. Terwijl het aantal werkzame jongeren onder de 23 jaar landelijk 7,6 % bedraagt, is dat bij het rijk slechts 1 %. Ook ten aanzien van arbeidsgehandicapten met mensen met eens w-indicatie scoort het rijk slecht. Zo is het aandeel arbeidsgehandicapten op het totaal aantal werkenden 11 %, bij het rijk is slechts 7 % van de werknemers arbeidsgehandicapt.
Het aandeel WSW-ers dat bij het rijk in reguliere banen werkzaam is, bedraagt 17 personen, dat is 0,014 % van het personeelsbestand. Tegen de achtergrond van de beleidsdoelstelling dat 25 % van de WSW-ers begeleid zou moeten werken bij reguliere werkgevers, is dit dramatisch laag.
PvdA-kamerlid Bussemaker vindt de cijfers schokkend: De regering heeft haar mond vol over eigen verantwoordelijkheid, maar als het aankomt op haar eigen verantwoordelijkheid geeft ze niet thuis . Bussemaker had eerder zelf al cijfers gepresenteerd, waaruit bleek dat de overheid slecht scoort. Staatssecretaris van Hoof moet nu op grond van eigen cijfers wel toegeven dat de overheid achterblijft.
Bussemaker vindt dat de overheid concrete doelstellingen moet formuleren om banen voor kwetsbare groepen te bieden. Bussemaker: De overheid zou juist het goede voorbeeld moeten geven, om zo andere werkgevers te stimuleren . Zij wil over de cijfers een debat met de regering.
Partij van de Arbeid