Technologie Stichting STW

3 december 2004

Polyurethaanschuim lost knieproblemen op

Polyurethaanschuim is veelbelovend als reconstructiemateriaal voor de meniscus in de knie. Chemicus Ralf Heijkants ontwikkelde in een STW/NWO-project aan de Rijksuniversiteit Groningen een polymeersysteem dat de functie van de meniscus tijdelijk vervangt en het lichaam aanzet tot het vormen van een nieuwe meniscus.

Problemen met de knie komen veel voor. Boosdoener is meestal de meniscus, de twee halve maantjes kraakbeen die tussen onder- en bovenbeen zitten. Een gescheurde meniscus geneest lang niet altijd vanzelf. Krachten die werken op het kniegewricht worden dan niet meer opgevangen, het kraakbeen van onder- en bovenbeen blijft onbeschermd. Bij gebrek aan een betere medische oplossing verwijdert de chirurg de beschadigde meniscus geheel of gedeeltelijk.

Heijkants ontwikkelde een biocompatibel, degradeerbaar polyurethaanschuim dat geschikt is om het lichaam te ondersteunen met de regeneratie van een nieuwe meniscus. Het polyurethaanschuim wordt geïmplanteerd na het verwijderen van de kapotte meniscus. Vervolgens groeit het schuim vol met cellen die zich uiteindelijk omzetten tot meniscusachtig weefsel. Tijdens dit proces lost het schuim geleidelijk op met als resultaat dat er uiteindelijk een nieuwe meniscus is gevormd zonder dat er lichaamsvreemd materiaal achterblijft.

Op de methode om het schuim te produceren is een patent aangevraagd. Het bedrijf Orteq, gevestigd in de Groningse chemische faculteit, wil de kunstmeniscus commercieel gaan produceren. Heijkants gaat zelf verder als onderzoeker bij TNO in Eindhoven.

Meer informatie bij: ir. Ralf Heijkants (RUG, Polymeerchemie) t: +31(0)50 363 45 16 fax +31 (0)50 363 44 00 heijkants@chem.rug.nl Promotie 10 december 2004, promotor prof. dr. A.J. Schouten
---

TOP Laatste wijziging: 03-12-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl