Ingezonden persbericht


Persbericht Driebergen, 30 november 2004

Rotterdamse gemeente en kerken blij met groeiend multicultureel jongerenwerk

Youth for Christ Rotterdam opent derde jongerencentrum op rij

Jongerenorganisatie Youth for Christ opent op 3 december officieel de deuren van jongerencentrum 'The Mall' in het Rotterdamse Spangen. Het is het tweede The Mall-centrum dat dit jaar in Rotterdam geopend wordt. In augustus werd al een centrum in de wijk Pendrecht geopend. The Mall werkt samen met de gemeente Rotterdam en diverse Rotterdamse kerken. De jongerencentra bieden regulier jongerenwerk aan, vanuit een christelijke levensvisie.

Programma
Het pand van The Mall Spangen bevindt zich aan de Laanslootseweg 22. Om 17.00 uur zal de officiële opening verricht worden door dhr. C. Gonçalves, dagelijks bestuurder deelgemeente Delfshaven (portefeuille: Sociale Integratie, Economie en Werk, Sport en Recreatie), dhr. P. de Jong, voorganger Hervormde Gemeente Delfshaven en dhr. E. de Kam, directeur Youth for Christ-Nederland. De ABC Brassband, een jongerenactiviteit van The Malll in de Millinxbuurt zal tijdens de opening van het pand een optreden verzorgen. Aansluitend wordt er een receptie gehouden, die om 17.30 uur op sportieve wijze een aftrap zal krijgen. Vanaf 18.00 uur is er een speciaal programma voor de jongeren.

Doelgroep
Voorafgaand aan de opening van het centrum werd er een jaarlang ambulant jongerenwerk verricht. The Mall Spangen wordt op dit moment bezocht door zo'n 40 tot 50 jongeren per avond en er staan in totaal ongeveer 90 jongeren geregistreerd. De achtergrond van de jongeren is zeer gevarieerd. Het merendeel van de jongeren is van Kaap-Verdische afkomst, maar daarnaast komen er ook Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse jongeren in The Mall Spangen. In tegenstelling tot sommige andere wijken is er in Spangen veel contact tussen jongeren uit verschillende culturen. Die trend zien we ook terug in het jongerencentrum.

Projectopzet
The Mall Spangen organiseert voornamelijk sportieve activiteiten, omdat zij gehuisvest is in een voormalig sportcentrum. Het jongerencentrum hanteert zowel een ondergrens (12 jaar) als een bovengrens (18 jaar) qua leeftijd voor jongeren, die het centrum bezoeken. Dit wordt gecontroleerd door het uitgeven van pasjes. Hiervoor is bewust gekozen, omdat dit het eigenaarschap en verantwoordelijkheidsgevoel vergroot. Bovendien zijn jongeren dan niet anoniem in het centrum. Het uitgangspunt bij The Mall is altijd de behoefte van de jongeren. De jongeren worden als mede-eigenaar bij The Mall betrokken. Deze aanpak werkt niet alleen preventief tegen diefstal en relletjes, maar zorgt ook voor sterke betrokkenheid van de bezoekers. Edward de Kam (directeur Youth for Christ): " Ons doel is om de komende jaren dergelijke jongerencentra te openen in alle steden met meer dan 50.000 inwoners. Juist in deze tijd is het van essentieel belang, dat jongeren positieve identificatiefiguren ontmoeten."

Medewerkers en vrijwilligers
Bijzonder aan het jongerencentrum in Spangen is de grote inzet van vrijwilligers. Jongerenwerker Frank van Strijen werkt nauw samen met ongeveer 15 vrijwilligers, waarvan er per avond 4-6 ingezet worden. Ook de betrokkenheid van de vaste medewerkers is groot. Zo woont Frank op loopafstand van zijn werk. Frank: "Ik zie mijn werk niet zozeer als werk, maar meer als betaalde levensstijl. Deze baan is de vervulling van mijn droom om met jongeren te werken".

Samenwerking gemeente en kerk
Het werk van The Mall Spangen wordt gesubsidieerd door de deelgemeente Delfshaven en de Stadsmarinier. Vanuit de gemeente wordt regelmatig positief gereageerd op het werk van The Mall. Dhr. L. B. Martijn, portefeuillehouder Sociale en Economische zaken deelgemeente Charlois, "Youth for Christ laat zien dat ze dubbel geloofwaardig zijn. Geloofwaardig omdat ze vanuit hun overtuiging zich inzetten voor de jongeren en geloofwaardig omdat ze in hun werk kwaliteit leveren". Daarnaast leveren diverse kerken een bijdrage aan het werk van The Mall Spangen, zowel in financieel opzicht als in het leveren van vrijwilligers. Ds. P. de Jong, "The Mall is een plek, waar jongeren van welke slag ook elkaar, zichzelf en God vinden. Ze voelen zich er veilig, opgevangen en serieus genomen. The Mall is een hoopvol signaal in een buurt zonder perspectief."

Youth for Christ
YfC-Nederland bestaat sinds 1946 en is onderdeel van YfC-International. Dit netwerk is wereldwijd in meer dan 120 landen actief. YfC-Nederland organiseert door heel Nederland (op drie werkvelden: school, kerk en straat) diverse eigentijdse activiteiten voor tieners en jongeren. Switch Onderwijsprojecten, Rock Solid-tienerclubs, Solid Friends-jongerenclubs, Youth Alpha, lokale YfC-groepen en YfC-jongerencentra 'The Mall' in Rotterdam, Deventer, Gorinchem en Den Haag vormen de kernactiviteiten van YfC.