CDA

CDA

03-12-04
Integratie op de werkvloer

Een column van minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken & Werkgelegenheid)

Samen leven in een dichtbevolkt land is een hele kunst. Nederland heeft een goede traditie, wij staan open voor de wereld, maar op dit moment spant het erom of in ons land vrijheid en veiligheid kunnen samengaan. De werkvloer is een centrale plaats voor veel mensen. Het is de plaats waar kansen en bedreigingen zich allebei krachtig kunnen voordoen. Kansen op ontplooiing, respect en integratie. Bedreiging van vrijheid van meningsuiting naast discriminatie en ongelijke behandeling. De uitdaging om hiermee goed om te gaan begint bij iedere betrokkene zelf. Vervolgens ligt er ook een taak voor werkgevers, leidinggevenden, vakbonden, ondernemingsraden.

De spanning in de samenleving heeft te maken met drie grote zorgen:


* Kunnen de westerse gemeenschap en de islam elkaar vertrouwen?
* Is de overheid in staat om radicalisme en criminaliteit te beheersen en in de greep te krijgen?

* Is er met zo veel nieuwkomers voor iedereen in ons land nog voldoende kans op welvaart?

Ik ben ervan overtuigd dat Nederland op deze vragen JA moet zeggen. De westerse gemeenschap en de islam zijn geen tegengestelde krachten. Veel moslims leven met veel waardering in een westers land. Omgekeerd zijn westerlingen gewaardeerde gasten in de meeste moslimlanden. Waar het om gaat is dat wij de radicale groepen in beide culturen weerstaan. Dat kan door een solide samenleving te bouwen waarin westerse waarden en normen en islam zeer goed kunnen samengaan. Daarvoor moeten wij elkaar leren kennen, moeten leiders openlijk hun keuzes tonen en moeten incidenten direct en onvoorwaardelijk worden afgekeurd en zonodig bestraft.

De kansen op welvaart lijken kleiner te zijn met veel buitenlanders, maar dat is schijn. In werkelijkheid is onze welvaart juist door de eeuwen heen toegenomen door instroom van buitenlanders. Joden, hugenoten, Chinezen, Turken, en Marokkanen hebben steeds een economische impuls gegeven aan handel, kennis, industrie en werkgelegenheid. Omgekeerd hebben ook emigrerende Nederlanders in andere landen deze functie vervuld. De 21^e eeuw zal een eeuw zijn met veel migratie, zeker binnen Europa. Intussen zijn het in Nederland vooral de allochtonen die zorgen voor de bevolkingsaanwas onder jongeren.

Het onderwijs en de werkvloer zijn bij uitstek plaatsen waar mensen zelf kunnen bijdragen aan veiligheid, vrijheid en integratie. Het onderwijs en de sport zijn de eerste sociale cirkels na gezin en buurt waar mensen elkaar ontmoeten. De sfeer, het klimaat, de normen die daar gelden zijn bepalend en vormend voor kinderen en vaak ook voor ouders. Onderwijskrachten en sporttrainers zijn bij uitstek morele leiders.

De werkvloer is de plaats waar mensen hun bestaanszekerheid verwerven en waar zij op een natuurlijke manier ingroeien in de samenleving. Zonder baan is het inkomen laag en het leven vaak doelloos. De werkvloer is ook de plaats waar mensen met diverse achtergronden elkaar treffen. Brood bakken, schilderen, toezicht houden op straat, gordijnen verkopen, jaarverslagen maken en controleren, zieken verzorgen; we doen het samen. Bijna iedereen heeft collegas. Onderling is er vaak de behoefte om een veilige sfeer te scheppen. Hier begint ook groepsvorming en isolement. Trek collegas er dus bij, vorm open cirkels in plaats van gesloten groepjes. Dit geldt ook voor collegas met een opvallende, afwijkende geloofsovertuiging. Omgekeerd geldt voor hen: je mag jezelf zijn, maar val er anderen niet mee lastig.

Veiligheid en vrijheid op de werkvloer begint dus met respect en tolerantie. Minstens zo belangrijk is het beoordelings- en het promotiebeleid. Werkgevers kunnen hierin tot uitdrukking brengen welke waarden en normen en kwaliteiten zij waarderen. In veel werkorganisaties is de integratie pas echt goed op gang gekomen toen mensen uit minderheden (vrouwen, allochtonen, gehandicapten) op leidinggevende posten werden benoemd. Ook vakbonden en ondernemingsraden kunnen hierbij een rol spelen. Door mensen te kiezen die minderheden vertegenwoordigen. Door gesprekken aan te gaan, door keuzes te maken. Daar is soms moed voor nodig, maar er is een geweldig perspectief. Integratie op de werkvloer is een van de sleutels tot een veilige en tolerante samenleving. Het bijzondere aan deze sleutel is dat die in ieders hand past.

www.szw.nl