Provincie Noord-Brabant




LET OP: EMBARGO TOT DONDERDAG 2 DECEMBER 2004, 18.00 UUR

Winnaar Brabantse Economieprijs 2004

Het bedrijf Q.I. Press Controls uit Oosterhout heeft de Brabantse Economieprijs 2004 gewonnen. Dit bedrijf, gespecialiseerd in intelligente meet- en besturings apparatuur voor de grafische industrie, is er het best in geslaagd om product- en marktinnovatie met elkaar te verbinden. Gedeputeerde O. Hoes van economische zaken reikt de prijs vandaag om 17.45 uur uit in De Witte Dame in Eindhoven. U bent daarbij welkom.

De overige genomineerden waren Rodenburg Biopolymers uit Oosterhout, Power Motive uit Oudenbosch, Tridec BV uit Son en Sioux uit Son.

De jury verkoos Q.I. Press Controls om een aantal redenen. Het bedrijf heeft een uniek systeem ontwikkeld dat de intensiteit van de kleuren tijdens het drukproces bewaakt en desnoods bijstuurt. Dit gebeurt met slimme computersystemen. Tijdens dit productieproces wordt ook nog eens flink bespaard op grondstoffen.
Daarnaast heeft het bedrijf in een relatief korte tijd veel belangrijke spelers in de grafische industrie weten te interesseren voor deze vernieuwende productieprocessen waaronder kranten als Frankfurter Allgemeiner Zeitung en de Telegraaf. Het bedrijf is klein begonnen: twee man, in een garage en een gedeelde gsm maar telt inmiddels 68 medewerkers. De jury verwacht dat de toegepaste technologie breder toegepast kan worden dan alleen in de grafische sector.
Brabant kent een aantal illustere bedrijven in de high-tech machinebouw met mechatronica en beeldverwerking zoals Océ, ASML, FEI, Philips Medical Systems. Volgens de jury heeft Q.I.Press Controls de potentie om aan dit rijtje toegevoegd te worden.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de Brabantse Economieprijs moet het bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen.
- de innovatie moet in de afgelopen drie jaren zijn doorgevoerd;
- het hoofdkantoor van de onderneming moet gevestigd zijn in Noord-Brabant en
- het personeelsbestand van de onderneming omvat maximaal 250 fte.

Een jury heeft de inzendingen aan de hand van een aantal criteria beoordeeld. De mate van vernieuwing, succesvolle marketing van het innovatieve product, proces of de dienst en de maatschappelijke relevantie ervan staat hierbij centraal. De jury bestaat uit:
- ir. W.K. Wiechers, oud voorzitter Raad van Bestuur Essent BV
- mw. A. Rakhorst, directeur Search Bedrijven
- dr. ir. E.J. Sol, adjunct directeur TNO Industrie
- prof. dr. B. Nooteboom, hoogleraar innovatiebeleid aan de Universiteit van Tilburg
- mr. H.J.G.M. Boogers, voorzitter MKB Noord-Brabant en SEOB