---
Nieuwsberichten
---
Prins Bernhard overleden
2-12-2004 8:34:00
Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard is woensdagavond (1 december) overleden. De Prins overleed aan de gevolgen van een tumor aan de luchtwegen. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte bekend dat de Prins 's middags met spoed werd opgenomen in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht wegens toenemende klachten en het slechter worden van zijn conditie. In het ziekenhuis is, in overleg met de Prins, afgezien van het nemen van verdere maatregelen. De wens van de Prins is gerespecteerd. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard werd 93 jaar.
Al geruime tijd leefden er zorgen over de gezondheidstoestand van de hoogbejaarde Prins. De afgelopen maand werd echter duidelijk dat zijn ziekte ongeneeslijk was. Zijn overlijden wordt vooral in de krijgsmacht diep gevoeld. In zijn 31-jarige loopbaan als Inspecteur-Generaal bouwde de Prins daarmee een sterke verbondenheid op. Hij onderhield tevens een hechte band met de veteranen, "de mensen uit de oorlog" zoals hij hen steevast aanduidde.
De Prins begon zijn lange militaire loopbaan in 1936, toen hij tot luitenant-ter-zee der eerste klasse en kapitein/ritmeester werd benoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeide de Prins verder in zijn rol van officier. In 1941 werd hij benoemd tot hoofd van de Militaire Missie, een trait-d´union tussen de minister van Oorlog en het Britse War Office. Hij had veelvuldig contact met Nederlandse militairen en schrok er niet voor terug mee te vliegen met bombardementsmissies boven vijandelijk gebied. Eind 1943 bereikte prins Bernhard de rang van luitenant-generaal/vice-adimiraal.
Op voorspraak van Koningin Wilhelmina werd hij in 1944 aangesteld tot bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten. In die hoedanigheid vormde hij een bindende factor tussen de diverse verzetsorganisaties. In juni 1945, nadat de bevrijding van ons land tot de opheffing van de Binnenlandse Strijdkrachten had geleid, volgde zijn benoeming tot Inspecteur-Generaal van de landmacht. Gedurende de oorlogsjaren had hij belangrijke internationale contacten gelegd, die hem in zijn nieuwe functie goed van pas kwamen. In 1946 werd de Prins ook aangesteld tot Inspecteur-Generaal van de Koninklijke Marine. Hij wijdde zijn beste krachten aan de wederopbouw van de krijgsmacht en wist het instituut Inspecteur-Generaal tot een gerespecteerde instelling te maken. Toen de Koninklijke Luchtmacht in 1953 de status van zelfstandig krijgsmachtdeel kreeg, mocht hij zich tevens IGKLu noemen. Het duurde echter tot 1 januari 1970 voordat het begrip Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht zijn intrede deed.
In zijn functie oogstte hij alom waardering. Zijn persoonlijke bekwaamheden, zijn wetenschappelijk inzicht en zijn niet aflatende inzet voor de krijgsmacht werden hoog geprezen. Zelf omschreef de Prins zijn functie als "helpen waar er te helpen valt en verbeteren waar er te verbeteren valt".
Precies een jaar na de viering van zijn zesde lustrum trad de Prins ten gevolge van de Lockheed-affaire terug als Inspecteur-Generaal en werden alle formele banden met de krijgsmacht verbroken. Zijn interesse voor militaire aangelegenheden verflauwde nimmer, maar hij zou zijn uniform daarna nog slechts bij wijze van hoge uitzondering dragen Dat was, na aandrang van regeringszijde, onder meer het geval tijdens de herdenking van de Duitse capitulatie in Wageningen in 1991. Hij toonde zich gevoelig voor het argument "dat hij daarmee velen een plezier zou doen". Zelfs op hoge leeftijd was hij nog altijd bereid tot het dienstbetoon dat hem zijn hele leven had gedreven (foto's: Rijksvoorlichtingsdienst en Instituut Maritieme Historie).
Meer informatie over het overlijden van de Prins kunt u vinden op www.koninklijkhuis.nl/bernhard foto: ZKH Prins Bernhard in zijn marine uniform, vermoedelijk in de jaren '60 (Maritieme Historie) foto: ZKH Prins Bernhard aan boord van Hr.Ms. Tromp, in de jaren '38-'39 (Maritieme Historie)
Nieuws Nieuwsberichten