Risicogedrag van adolescenten in Italië en Nederland vergeleken
Risicogedrag van adolescenten, zoals het gebruik van drank en sofdrugs en het onbeschermd en vroegtijdig hebben van seks, kan ernstige negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en het psychosociale welzijn. Het kan leiden tot verslaving, seksueel overdraagbare aandoeningen en tienerzwangerschappen. Promovendus Silvia Ciairano onderzocht de oorzaken van dergelijk risicogedrag, zodat gezondheidsprogramma's hierop beter kunnen inspelen.
Verrassend is haar conclusie dat risicogedrag naast negatieve ook positieve effecten kan hebben: het versterkt de onafhankelijkheid van de adolescent, ze leren zichzelf te testen, hun eigen grenzen te onderzoeken en om controle uit te oefenen op hun eigen leven. Ciairano: 'De resultaten van mijn onderzoek laten zien dat risicogedrag een specifieke functie vervult voor de identiteitsontwikkeling en de ontwikkeling van sociale relaties'. Waarmee ze overigens niet wil zeggen dat we ze maar gewoon hun gang moeten laten gaan. 'Ouders en andere opvoeders spelen een belangrijke rol in de bescherming van risicogedrag door het stellen van regels en het geven van steun. Ouders die teveel toestaan blijken het risicogedrag te verergeren.'
Ciairano vergeleek gegevens van middelbare scholieren in Nederland en Italië. Beide landen verschillen in sociaal beleid en in het omgaan met softdrugs en seks. Desondanks toont ze aan dat er meer overeenkomsten dan verschillen bestaan tussen de Nederlandse en de Italiaanse onderzoeksgroep wat betreft risicogedrag. De leeftijd waarop het risicogedrag begint is zelfs precies gelijk: tussen de 12 en 14 voor alcohol, tussen de 13 en 14 voor sigaretten, tussen de 14 en 15 voor marihuana en tussen de 15 en 16 voor seks.
In beide landen spelen succes en het welzijn op school en steun en regels van de familie een beschermende rol op risicogedrag. Ciairano: 'Door het ervaren van een groter welzijn thuis en op school, hebben ze waarschijnlijk minder behoefte dan anderen om te experimenteren met alcohol, softdrugs of seks, om anderen hun mogelijkheden te laten zien of om ouderlijke regels te overtreden'.
Silvia Ciairano (Turijn, Italië, 1960) studeerde psychologie in Italië en verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling klinische psychologie van de RUG en de afdeling psychologie van de universiteit van Turijn. Zij werkt daar als onderzoeker.
Datum en tijd donderdag 2 december 2004, 13.15 uur
Promovendus mw. S. Ciairano, tel. 00 39 011 670 27 93, e-mail: ciairano@psych.unito.it (werk)
Proefschrift Risk-behaviour in adolescence: drug-use and sexual activity in Italy and the Netherlands
Promotor prof.dr. P.L.C. van Geert en prof.dr. S. Bonino
Faculteit psychologische, pedagogische en sociologische wetenschappen
Plaats Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Informatie prof.dr. P.L.C. van Geert, tel. (050)363 63 09, e-mail p.l.c.van.geert@ppsw.rug.nl
Laatst gewijzigd:22 november 2004 13:19
Rijksuniversiteit Groningen