European Commission

IP/04/991

Brussel, 23 juli 2004

Vijfde verjaardag van de Descartes-prijs van de EU: acht onderzoeksteams zijn kandidaat voor de prijs voor 2004

Dit jaar viert de Descartes-prijs van de EU voor vooraanstaand onderzoek via grensoverschrijdende samenwerking zijn vijfde verjaardag. De voor 2004 voorgedragen teams komen uit 20 landen en hebben baanbrekend onderzoek verricht op het gebied van biowetenschappen, engineering, informatica, chemie en natuurkunde. De twee winnaars van de prijs voor dit jaar, die elk 500 000 EUR zullen ontvangen, worden op 2 december in Praag bekend gemaakt. In de afgelopen vijf jaar hebben 65 teams, afkomstig uit 19 Europese en niet-Europese landen de Descartes-prijs van de EU ontvangen voor projecten gaande van fundamenteel onderzoek, chemie en biowetenschappen tot elektronica en natuurkunde.

"Uit het verhaal van de vorige Descartes-laureaten blijkt hoe nuttig een grensoverschrijdende uitwisseling van wetenschappelijke deskundigheid kan zijn voor een baanbrekende wetenschappelijke en technologische ontwikkeling en hoe stimulansen voor dergelijke samenwerking daartoe kunnen bijdragen", aldus het met het Europese onderzoeksbeleid belaste Commissielid Philippe Busquin. "Door hun onderzoek naar behandelingsmethoden voor huidkanker en nieuwe medicijnen ter bestrijding van HIV of hun revolutionaire ontwikkelingen op het gebied van nieuwe elektronische beeldvorming hebben de laureaten uit het verleden aanzienlijk bijgedragen tot het vergroten van onze wetenschappelijke kennis."

De voorgedragen projecten hebben onder meer betrekking op:
* Biowetenschappen

Op biowetenschappelijk gebied heeft een team van onderzoekers, gecoördineerd door Prof. Francesco Blasi van de Vita-Salute San Raffaele-universiteit van Milaan, in samenwerking met een Deens team, belangrijke ontdekkingen gedaan voor de bestrijding en genezing van kanker en de voorspelling van de effecten en voortgang daarvan. Een andere kandidaat is het project voor "lokale therapie" dat wordt gecoördineerd door Prof. John Francis Martin van het Londense University College (met teams uit Finland, Duitsland en Italië als partners) en het "MBAD"-project dat wordt gecoördineerd door professor Howard Trevor Jacobs van de Universiteit van Tampere in Finland, met deelname van wetenschappers uit Italië, Frankrijk, het VK en Zweden.
* Chemie, nanowetenschappen en engineering

Een van de geselecteerde projecten is het "Dendrimers"-project voor zijn bijdragen op het gebied van chemie en nanowetenschappen. Prof. Vincenzo Balzani van de Universiteit van Bologna (Italië) is de projectleider van een team van Duitse en Nederlandse vorsers.

Op engineeringsgebied is het "APLOMB"-project geselecteerd dat wordt gecoördineerd door Prof. Peter Townsend van de Universiteit van Sussex in het VK. Aan dit project werken ook Bulgaarse, Duitse, Italiaanse, Sloveense en Spaanse wetenschappers mee.
* Informatica en natuurkunde

Op informaticagebied is het "MAFTIA"-project voorgedragen dat ernaar streeft grote netwerkinfrastructuren zoals het internet "veiliger" te maken voor de gebruikers ervan. Dit project wordt gecoördineerd door Dr. Robert Stroud van de Newcastle University in het VK, in samenwerking met onderzoeksteams uit Frankrijk, Portugal en Zwitserland. Voor onderzoek op het gebied van de natuurkunde zijn twee projecten geselecteerd, waaronder het "IST-QuComm"-project dat wordt gecoördineerd door Prof. Anders Karlsson (Zweden), met teams uit Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland Zwitserland, het VK en de VS. De lijst van de finalisten voor 2004 wordt afgesloten door het "CSNM"-project, dat wordt gecoördineerd door Prof. Peter Weinberger van het Oostenrijkse Centrum voor Informaticastudies en waarbij teams betrokken zijn uit de Tsjechische Republiek en Hongarije.

De Descartes-prijs online:

http://www.cordis.lu/descartes