Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 30 november 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 30 november 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Provincie verruimt vestigingsregels grootschalige winkels Meer ruimte voor perifere detailhandel GS willen de regels voor grootschalige detailhandel buiten de winkelcentra iets versoepelen. Voor de verkoop van aanverwante producten mogen meubelwinkels, tuincentra en bouwmarkten maximaal 20 procent van hun oppervlakte gaan benutten. De versoepelde regelgeving is tot stand gekomen in nauw overleg met de detailhandel. "Iets meer vrijheid moet kunnen, maar de hoofdlijnen van het beleid blijven overeind. We willen beslist voorkomen dat het winkelapparaat in de steden en de middenstand in de kleinere centra de dupe worden", aldus gedeputeerde Asje van Dijk. Lees het persbericht. Bibliotheek gaat veranderen 'Meer dan boekuitleen' GS hebben een plan voor bibliotheekvernieuwing aan Provinciale Staten aangeboden. Het vormt de provinciale invulling van landelijke beleidslijnen. In 2008 zullen de bibliotheken moeten zijn toegerust voor de 21e eeuw. Daarbij gaat het onder meer om een geautomatiseerd uitleensysteem, virtuele toegang tot de collecties en verdieping van het inhoudelijke beleid. Voorbeelden hiervan zijn samenwerkingsverbanden tussen cultureel centrum, muziekschool en openbare bibliotheek in één gebouw, of samenwerking tussen (gemeente)archief, (gemeente)museum en bibliotheek. Het plan geeft aan hoe de provincie hier samen met gemeenten en bibliotheken invulling aan kan geven. In 2005 wordt ingezet op de vorming van basisbibliotheken via een bonusregeling. Lees het persbericht.

Vaststellen Leidraad toetsing regionale watersystemenIn het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) zijn normen opgenomen voor de beoordeling van regionale watersystemen met betrekking tot de kans op wateroverlast. De waterschappen zullen vóór eind 2005 hun watersystemen toetsen aan deze werknormen. De Unie van Waterschappen gaat een protocol voor deze toetsing opstellen, maar dit is nog niet gereed. Dit leidt tot onduidelijkheid bij de waterschappen. Met het oog op een samenhangende en consistente aanpak van water en ruimte op regionaal niveau hebben de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht besloten om in samenwerking met de waterschappen en Unie van Waterschappen een leidraad op te stellen. Deze bevat afspraken tussen de provincies en de waterschappen over uitgangspunten en richtlijnen aan de hand waarvan de toetsing van watersystemen en vervolgens de beoordeling van die toetsing kan plaatsvinden.

Cultuurfonds voor monumenten in Zuid-HollandGS hebben ingestemd met de vorming van een Cultuurfonds voor monumenten in Zuid-Holland. In dit fonds zal door de provincie een totaalbedrag worden gestort van 2.674.000 euro. Provinciale Staten hebben dit bedrag weten samen te stellen door in de begrotingsbehandelingen van 2003 en 2004 respectievelijk 2 miljoen euro en 674.000 euro te reserveren. Het fonds zal worden beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat door de provincie gevraagd is het gestorte bedrag te verdubbelen. Dit fonds zal samen met de provincie bepalen hoe en aan welke monumenten de beschikbare middelen in Zuid-Holland zullen worden besteed.

Goedkeuring jaarrekeningen 2002 en 2003 van RTV West en RijnmondGS hebben de jaarrekeningen 2002 en 2003 van RTV West en RTV Rijnmond goedgekeurd en beide omroepen hiervan op de hoogte gesteld. Ook het Commissariaat voor de Media is op de hoogte gesteld van de goedkeuring van de jaarrekeningen. In 2003 bleek plotseling sprake van acute financiële problemen bij de regionale omroepen. Daarom is de afhandeling van de jaarrekeningen 2002 aangehouden. Eind 2003 heeft er een onderzoek plaatsgevonden naar de oorzaken van de problemen en mogelijke oplossingsrichtingen. Hieruit bleek dat beide omroepen een te rooskleuring beeld van de financiële werkelijkheid aan de provincie hebben gepresenteerd. Verder werd voor beide omroepen geconstateerd dat de povere financieel-administratieve organisatie, het ontbreken van een systeem van budgetbeheersing, de te omvangrijke personeelsformatie en het te hoge ambitieniveau belangrijke oorzaken waren die hebben bijgedragen aan de situatie.

Omdat beide omroeporganisaties in de periode 2002 - 2003 ernstig hebben gefaald in hun functioneren, is daarmee ook het nodige vertrouwen verspeeld. In het besluitvormingstraject rond de reddingsoperatie is dit uitgebreid aan de orde gekomen. Desondanks hebben Provinciale Staten 18 februari 2004, gelet op het opgestelde businessplan en de voortvarende uitvoering van de sanerings- en reorganisatiemaatregelen, besloten tot een reddingsplan en het voortzetten van de subsidierelatie met de omroepen. In dit besluitvormingstraject is ook afgesproken dat correcties die betrekking hebben op de jaarrekening 2002, in overleg met de toezichthouder worden gecorrigeerd in de jaarrekening 2003. De jaarrekeningen 2002 en 2003 zijn daarom in samenhang beoordeeld.

Gedeputeerde Staten onderschrijven landelijke regelgeving lichtuitstraling kassen GS hebben besloten geen verdere stappen te zetten om te komen tot provinciale regelgeving over lichtuitstraling uit kassen. Mogelijkheden voor provinciale regelgeving ontbreken vrijwel. Provinciale Staten hebben op 15 september 2004 door middel van een motie aan GS gevraagd met een voorstel te komen volledige lichtafscherming van alle nieuw te bouwen kassen in Zuid-Holland verplicht te stellen. Belangrijk argument voor de beslissing van GS is, dat een uniforme landelijke regeling betreffende lichthinder door middel van het Besluit Glastuinbouw de voorkeur heeft. Omdat lichthinder vooral een lokaal vraagstuk is, is de gemeente de aangewezen partij om naleving te controleren. Lees het persbericht.

Verleende subsidies¤ 135.000 voor het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland in 2004 en ¤2000 in 2005;

¤ 519.580 voor het Zuid-Hollands Landschap;

¤ 152.359 voor Stichting Horizon;

¤ 142.468 voor Stichting Trivium;

¤ 137.738 voor Stichting Cardea;

¤ 250.000 voor Staatsbosbeheer voor de restauratie van het poortgebouw en de restauratie van het Arsenaal 1830 van fort Wierickerschans in Bodegraven;

¤ 305.000 aan Connexxion ter verbetering van de sociale veiligheid in het openbaar vervoer.

StadsvernieuwingVoor de voorziening Stads- en Dorpsvernieuwing blijft per 01-01-2005 tussen de vijf en acht miljoen euro over. GS hebben goedgekeurd om dit geld in te zetten voor diverse stedelijke projecten. Het gaat om de volgende projecten en bedragen:


- Roelofsarendsveen - ¤ 1.723.547 (gemeente Alkemade)


- Bleskensgraaf - ¤ 566.204 (gemeente Graafstroom),


- Park- en Vijverflat - ¤ 1.337.290 (gemeente Krimpen aan den IJssel),


- Historisch Centrum - ¤620.363 (gemeente Leidschendan-Voorburg),


- Noordwijk-Binnen - ¤ 1.619.837 (gemeente Noordwijk),


- Pijnacker-Noord - ¤ 441.276 (gemeente Pijnacker-Nootdorp),


- Oranjebuurt - ¤ 731.118 (gemeente Sassenheim)


- Dalen - ¤ 994.550 (gemeente Rozenburg).

Dwangsom voor illegale slootdempingenEen ondernemer uit Meerkerk moet de door hem begane overtredingen van slootdempingen zonder ontheffing en met niet toegestane afvalstoffen ongedaan maken. Als hier niet aan wordt voldaan is hij een dwangsom verschuldigd van ¤ 10.000 tot een maximum van ¤ 50.000. Bij herhaling van de overtreding is een dwangsom verschuldigd van ¤ 15.000 tot een maximum van ¤ 60.000.