Ingezonden persbericht
Persbericht
2 december 2004
Informatie over oplosmiddelvrij werken in de bouw gebundeld
Wie tot voor kort in de bouw veel met oplosmiddelrijke lijmen, verven of impregneermiddelen werkte, kwam in aanraking met vluchtige organische stoffen. Die kunnen het centrale zenuwstelsel aantasten als je er langdurig aan blootstaat. Door strengere wetgeving zijn oplosmiddelen inmiddels grotendeels vervangen door minder schadelijke alternatieven op basis van water en zeep. Omdat er nog veel onbekendheid is over oplosmiddelvrije of -arme bouwproducten en de wettelijke vervangingsplicht heeft WERKGOED informatie samengesteld voor werkgevers en werknemers van aannemingsbedrijven. Oplosmiddelen zijn namelijk nog niet overal uitgebannen.
Er zijn verschillende manieren om het werk gezond aan te pakken en blootstelling aan oplosmiddelen te beperken. Er zijn vier stappen te nemen, in volgorde van belangrijkheid:
· Werk oplosmiddelvrij
· Zorg voor voldoende ventilatie of goede afzuiging
· Gebruik ademhalingsbeschermingsmiddelen
· Bescherm gezicht, lichaam en handen
Op de website staat een uitgebreide toelichting van de stappen. Vervanging door producten op waterbasis is de beste oplossing. Wanneer dit niet kan geven de drie volgende stappen alternatieven om gezondheidsrisico's te verminderen.
WERKGOED stimuleert dat werkgevers en werknemers de handen ineenslaan en samen zoeken naar de beste oplossing. Omdat elk product een veiligheidsinformatieblad heeft, kan iedereen vooraf de samenstelling van een product checken.
Vervangingsplicht
Gelukkig komt hoge blootstelling aan vluchtige organische stoffen in de bouwnijverheid nog nauwelijks voor. Dat is mede te danken aan de vervangingsplicht die vanaf januari 2000 geldt voor de schildersbranche en per 1 januari 2004 ook van toepassing is op de gehele bouwnijverheid en de timmerindustrie. Per die datum is het verboden oplosmiddelrijke verf te gebruiken voor het aanbrengen van een deklaag op nieuw geveltimmerwerk, zoals gevelelementen, ramen en kozijnen. Het gaat dan om situaties in de werkplaats. Elke werkgever is verplicht zijn werknemers zo min mogelijk aan oplosmiddelen bloot te stellen.
Ook aannemingsbedrijven die dit werk slechts af en toe doen, zijn verplicht producten op waterbasis of met minder oplosmiddelen te gebruiken. Een product mag maximaal 150 gram oplosmiddelen per liter bevatten. De Arbeidsinspectie ziet toe op de naleving van de vervangingsplicht.
Voorlichtingsmateriaal
De website www.werkgoed.nl is ontwikkeld ter ondersteuning van de campagne en bevat praktische informatie, acties en tips waar aannemingsbedrijven - van het management tot en met de bouwvakkers op de werkvloer - hun voordeel mee kunnen doen. De heldere menustructuur voorkomt onnodig zoeken en nodigt iedereen op alle niveaus van de bedrijfsorganisatie uit om de site vaak te raadplegen.
WERKGOED heeft tevens een folder over het onderwerp samengesteld die naar een aantal beroepsgroepen in de bouw wordt gestuurd die nog enigszins met oplosmiddelen in aanraking kunnen komen. De folder kan via de website worden aangevraagd.
Arboconvenant Bouw
WERKGOED is de projectnaam van het Arboconvenant Bouw, waarmee AVBB, FNV Bouw, Hout -en Bouwbond CNV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen gezond werken in de bouw stimuleren. Doelstellingen van WERKGOED zijn minder fysieke belasting, minder blootstelling aan kwartsstof en oplosmiddelen en een betere organisatie van het werk.
---