CDA Rotterdam


-Persbericht-

CDA reactie op locatie Santaclaus

Het College heeft besloten het advies van de Commissie Internationale Beeldencollectie (IBC) om het Santaclaus beeld van de kunstenaar Paul McCarthy te plaatsen op het Binnenwegplein over te nemen. Het CDA heeft zich altijd tegenstander verklaard tegen plaatsing van dit beeld in de openbare ruimte. Van der Heijden heeft grote waardering voor de deskundigheid van deze commissie, maar is nog steeds van mening dat het SantaClaus beeld niet in de openbare ruimte thuishoort, al is het een beeld van een belangrijke kunstenaar met een boodschap.

In februari van het vorig jaar is door de Commissie Internationale Beeldencollectie het beeld Santaclaus aangekocht. Vooral de voorgestelde locatie voor dit beeld gaf veel ophef. Het CDA was sterk tegen dit beeld en vooral ook tegen de plaatsing van het beeld op de Karel Doormanstraat/Kruiskade. Het beeld hoort volgens het CDA niet in een Openbare ruimte. Frans Jozef van der Heijden diende daarom samen met collega raadslid van de VVD Mark Harbers een motie in waarin werd gevraagd om erop toe te zien dat plaatsing van het beeld Santaclaus op het Schouwburgplein ter hoogte van de Doelen wordt voorkomen en dat in overleg met de IBC een plaats wordt gezocht in de museumtuin van Museum Boijmans Van Beuningen, eventueel het aanpalende Museumpark of indien dit niet mogelijk was, een andere besloten locatie. Deze motie werd aangenomen.

Van der Heijden is niet gelukkig met de afdoening van de motie, maar toont zich gevoelig voor de argumentatie van de commissie, en het belang dat het College hieraan hecht.


---------------------------------


Noot voor de redactie/