Plan Nederland

nieuws > Alleen op de Wereld

Plan helpt Afrikaanse kinderen om te gaan met de gevolgen van HIV/aids # 2. ALLEEN OP DE WERELD

2 december 2004 - HIV/aids is in deze tijd een van de grootste uitdagingen in de strijd voor betere levensomstandigheden van kinderen in Afrika. Het gaat daarbij niet alleen om kinderen die zelf zijn besmet. Want nu ouders in veel Afrikaanse landen massaal bezwijken aan aids, dreigt een hele generatie kinderen achter te blijven zonder enige vorm van zorg. Deze kinderen moeten niet alleen het verdriet over hun gestorven ouders onder ogen zien. Zonder inkomsten lopen zij ook het risico op ondervoeding en discriminatie. Zij kunnen meestal niet naar school, raken vaak hun huis kwijt en belanden op straat, waar zij gemakkelijk slachtoffer worden van misbruik en uitbuiting. En als ze niet zelf al met HIV zijn besmet, is de kans groot dat ze dat daar alsnog oplopen. Plan Nederland wil met een serie berichten aandacht vragen voor deze kinderen.

Kinderhuishoudens
In de meeste door aids geteisterde Afrikaanse landen, is het de familie die het groeiende aantal aids-wezen probeert op te vangen. Maar dit traditionele sociale vangnet staat onder enorme druk en begint aan alle kant engatentevertonen.Doordeomvangvande aids-epidemie, gekoppeld aan extreme armoede, bezwijken steeds meer families onder de last steeds meer monden te moeten voeden. Het gevolg is dat een groeiend aantal kinderen nergens terecht kan en de zorg voor zichzelf en hun jongere broertjes en zusjes op hun eigen schouders moet nemen. Kinderhuishoudens - childheaded households - zijn een treurig, maar steeds bekender fenomeen in veel Afrikaanse landen.

Jongeren als Christopher
Christopher is 15 en leeft in een dorpje vlakbij de Ugandese hoofdstad Kampala. Christopher staat er na het overlijden van zijn ouders aan aids alleen voor. Hij woont met zijn broertje Kinthu van 11 in hun ouderlijk huis. De jongens gaan niet meer naar school een proberen op het lapje grond bij hun huis voldoende eten te verbouwen om hun hoofd boven water te houden.

Jongeren als Christopher lijken misschien iets minder kwetsbaar wanneer zij alleen achterblijven dan heel jonge kinderen. Maar zonder steun en begeleiding van volwassenen én de verantwoordelijkheid voor jongere broertjes of zusjes, worden ook zij gemakkelijk slachtoffer van misbruik en uitbuiting. Vooral meisjes hebben vaak geen andere keus dan de prostitutie om geld te verdienen voor eten en kleding voor zichzelf en hun broertjes en zusjes. De kans is levensgroot dat zij hierdoor ook zelf aids oplopen.

Verzekeren van de toekomst
Een van de programma's van de pan-Afrikaanse organisatie Hope for African Children Initiative (HACI) -
een samenwerkingsverband van zes ngo's, waaronder Plan - richt zich op de steun aan aids-wezen en het verzekeren van hun toekomst. Ouders met aids krijgen bijvoorbeeld begeleiding in het opstellen van een juridisch waterdicht testament, zodat het ouderlijk huis - en eventueel de bijbehorende lap grond - eigendom blijft van de kinderen. Voor de ouders én de kinderen is er medische zorg en voor de kinderen wordt het schoolgeld betaald. Jongeren krijgen de mogelijkheid een beroepsopleiding te volgen, als timmerman, metselaar of kleermaker. Daarmee kunnen zij dan zelf in hun levensonderhoud voorzien.

Steven, de oudste van drie broers waarvan beide ouders aan aids zijn overleden, zit nog op school, maar onderhoudt ondertussen ook het kindergezin. Steven en zijn broertjes Innocent en Patrick vertellen dat ze respectievelijk 18, 14 en 12 zijn, maar volgens de mensen in hun dorp zijn ze hoogstens 15, 11 en 8. Steven verdient nu wat bij met het vlechten van touw, dat hij op de markt verkoopt. Hoe dat moet, heeft hij nog van zijn moeder geleerd. Zodra Steven klaar is met school - in het kader van het HACI-programma wordt het lesgeld betaald
- gaat hij een beroepstraining volgen. `Ik wil graag monteur worden', zegt hij.