Keuringsdienst van waren
Verplichte melding aan VWA van onveilige levensmiddelen en diervoeder
Dec 2 2004
Vanaf 1 januari 2005 is de Algemene Levensmiddelen Verordening (General Food Law) van kracht. Daarmee wordt traceerbaarheid verplicht voor iedereen die levensmiddelen en diervoeders produceert, vervaardigt, verwerkt, opslaat, vervoert of distribueert. Met een goed systeem voor traceerbaarheid moet een bedrijf snel en nauwkeurig producten uit de handel kunnen nemen als er sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid.
Alle bedrijven die een onveilig product constateren dienen dit direct bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) te melden. Binnen vier uur moet een bedrijf in staat te zijn de betrokken afnemers van het product én de leveranciers in beeld te brengen. Hetzelfde geldt voor de andere schakels van de keten. Zodat binnen 24 uur de totale keten die te maken heeft gehad met het betrokken product geïnformeerd is.
De producent is zelf verantwoordelijk voor zijn producten; afhankelijk van de situatie bepaalt de VWA welke maatregelen zij neemt.
De Algemene Levensmiddelen Verordening verplicht producenten schadelijke en ongeschikte levensmiddelen te melden. De procedure van het terughalen van levensmiddelen is afhankelijk van de aard van het probleem. De aanpak voor schadelijke levensmiddelen kent andere prioriteiten dan de aanpak van ongeschikte levensmiddelen. Schadelijke levensmiddelen zijn schadelijk voor de gezondheid en worden direct uit de handel gehaald en de consument wordt daarover geïnformeerd. Ongeschikte levensmiddelen zijn niet geschikt voor menselijk consumptie (bijvoorbeeld door bederf of verrotting).
Met behulp van de Meldwijzer kunnen bedrijven nagaan in welke situatie zij verplicht zijn om een probleem met voedselveiligheid te melden bij de VWA. Dat kan 24 uur per dag en 7 dagen per week op het gratis telefoonnummer: 0800-0844.
De VWA heeft de meldwijzer samen met de ministeries van VWS en LNV ontwikkeld.
Dossier Melden en traceren
De VWA heeft op deze website een uitgebreid dossier over melden en traceren opgenomen. Daarin staat bijvoorbeeld welke acties bedrijven in de praktijk moeten ondernemen bij het constateren van een onveilig product.