Gemeente Dordrecht


Verzelfstandiging van openbaar onderwijs

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de raad voor het openbaar onderwijs definitief te verzelfstandigen. Per 1 maart 2005 wordt voor het Johan de Witt-gymnasium, dat nu door het gemeentebestuur wordt bestuurd, een tijdelijke stichting opgericht, de Stichting Johan de Witt-gymnasium. Voor het Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht (OPOD), dat nu wordt bestuurd door de bestuurscommissie OPOD, wordt de stichting OPOD opgericht. De datum voor verzelfstandiging van het OPOD wordt nog bepaald. Beide besturen krijgen een vergoeding mee voor het oprichten van een zelfstandige organisatie. Het Johan de Witt gymnasium ontvangt 500.000,-- en de stichting OPOD 1.450.000,-- tot en met 2009.

Stichting Johan de Witt-gymnasium
Het bestuur van het Johan de Witt-gymnasium gaat per 1 maart 2005 over in de vorm van een tijdelijke stichting. Dit bestuur is een openbare stichting voor uiterlijk 2 jaar. In deze periode wordt een keuze gemaakt voor de definitieve bestuursvorm. Dit kan zijn aansluiting bij de landelijke Onderwijsstichting Zelfstandige Gymnasia of samengaan met besturen voor het Openbaar Voortgezet Onderwijs in de regio Zuid-Holland Zuid.

Procedure
Het voorstel tot verzelfstandiging is besproken met de medezeggenschapsraden. De MR van het Johan de Witt gymnasium heeft positief geadviseerd. De gemeenschappelijke MR van het OPOD heeft een negatief advies uitgebracht. De reden daarvan is dat de MR en de bestuurscommissie OPOD vinden dat de gemeente de financiële basis van de nieuwe stichting nog verder moet versterken. Door het negatieve advies is de datum van verzelfstandiging van het OPOD nog niet bekend.

Huidige situatie
Het gemeentebestuur is momenteel volledig bestuurder van het Johan de Witt-gymnasium. Daarnaast is het gemeentebestuur nog financieel verantwoordelijk voor de bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht. Het gemeentebestuur van Dordrecht wil niet langer optreden als schoolbestuurder vanwege de "dubbele pettenproblematiek". Zij wil zich volledig wijden aan het lokale onderwijsbeleid. Het openbaar onderwijs krijgt dan een schoolbestuur dat zich volledig kan richten op de bestuurlijke taak. Het uitgangspunt bij verzelfstandiging is dat de besturen voldoende toegerust zijn om te kunnen functioneren binnen de gekozen optimale bestuursvorm.