Gemeente Rotterdam

2 december 2004

Rotterdam tekent voor warmtelevering in project Waterwegcentrum Hoek van Holland

Wethouder Economische Infrastructuur Wim van Sluis en Piet Frints, directeur Essent Energie, hebben op donderdag 2 december een contract ondertekend voor de levering van warmte ten behoeve van het project Waterwegcentrum in Hoek van Holland. Als het project gereed is, voorziet een warmtekrachtcentrale een gebied van circa 98 hectare van warmte. Voor de regio Rotterdam is het uniek dat er op een buiten het stadsverwarminggebied gelegen locatie ook warmtelevering wordt gerealiseerd.

In het gebied tussen Hoek van Holland centrum, de Nieuwe Waterweg en de Noordzee worden de komende jaren circa 1.200 woningen gerealiseerd en krijgt het aanbod aan toeristisch recreatieve voorzieningen een nieuwe impuls. Daarnaast wordt het openbare gebied opnieuw ingericht en wordt de bereikbaarheid verbeterd. In de plannen nemen duurzame ontwikkelingen een belangrijke plaats in. De uitwerking van de deelplannen is erop gericht de belasting van het milieu tot een minimum te beperken. In de uitwerking van de diverse deelplannen en de inrichting van de buitenruimte wordt gestreefd naar concrete duurzame maatregelen op het gebied van onder meer water, natuur, energie en afval.

Duurzame energie door WKK

Voor het Waterwegcentrum wordt gestreefd naar een hoger ambitieniveau voor energie en de hiermee verbonden Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Hiermee wordt het gebruik van energie in een woning uitgedrukt. In nieuwe woongebieden streeft de gemeente Rotterdam naar een EPC van 0,8. Dit is 20% lager dan de huidige landelijke EPC norm die is vastgesteld op 1,0. De EPC voor dit project is haalbaar door energiemaatregelen op woningniveau, zoals het toepassen van HR-glas, kierverdichting, dak- en gevel isolatie en warmtelevering via een warmtekrachtkoppelinginstallatie (WKK).

Met een WKK wordt met behulp van een gasmotor een generator aangedreven, die op zijn beurt elektriciteit levert. De warmte die bij dit proces vrij komt wordt gebruikt om de woningen en de voorzieningen te verwarmen. WKK is duurzamer en zuiniger dan door centrales opgewekte elektriciteit omdat de restwarmte van het productieproces wordt benut. Dit betekent dat ongeveer vijftien procent energie (en CO2) bespaard wordt. De decentrale warmtekrachtcentrale krijgt waarschijnlijk een plek aan de rand van het Voorduin. Als het project helemaal klaar is, voorziet de WKK een gebied van circa 98 hectare van warmte.

Niet duurder voor bewoners

Uitgangspunt voor de toekomstige bewoners van het gebied is het 'niet meer dan anders principe'. Dat wil zeggen dat ze niet meer gaan betalen voor deze duurzame vorm van energielevering dan voor de traditionele vorm.

Buiten stadsverwarminggebied

Warmtelevering vindt met het stadsverwarmingnet al op grote schaal plaats in Rotterdam. Het Waterwegcentrum is in die zin voor de regio Rotterdam uniek, omdat er voor het eerst op een buiten het stadsverwarminggebied gelegen locatie ook warmtelevering wordt gerealiseerd.

Informatie

Informatie over het project Waterwegcentrum is te vinden in het

EXPO-INFO Paviljoen

Koningin Emmaboulevard 5

Hoek van Holland

T 0174 387 494

E waterweg@obr.rotterdam.nl

I www.waterwegcentrum.nl

Einde bericht: