---

Nieuwsberichten
---

Bewindslieden betuigen medeleven bij overlijden ZKH Prins Bernhard

2-12-2004 12:30:00

Minister van defensie H.G.J. Kamp en staatssecretaris van defensie C. van der Knaap betuigen hun medeleven met de Koninklijke familie bij het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden. Zij wensen de familie veel kracht toe. De minister en staatssecretaris staan stil bij de bijzonder hechte band die bestond tussen de Prins en de krijgsmacht. Dat uitte zich met name in zijn grote betrokkenheid bij de veteranen die gedurende de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet. Ook op hoge leeftijd bleef prins Bernhard zich steeds inzetten voor de krijgsmacht die hem zo na aan het hart lag.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de Prins een belangrijke rol bij de bevrijding van Nederland. Hij schrok er niet voor terug bombardementsmissies te vliegen boven vijandelijk gebied. In 1944 werd hij door Koningin Wilhelmina aangesteld als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten. In die hoedanigheid vormde hij een bindende factor tussen de diverse verzetsorganisaties.

Direct na de oorlog volgde zijn benoeming tot Inspecteur-Generaal van de Koninklijke Landmacht. In 1946 werd hij ook aangesteld tot Inspecteur-Generaal van de Koninklijke Marine. Toen de Koninklijke Luchtmacht in 1953 de status kreeg van zelfstandig krijgsmachtdeel werd hij tevens IGKLu. In 1970 werden deze functies samengevoegd tot Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

Als Inspecteur-Generaal oogstte de Prins alom waardering. Zijn persoonlijke bekwaamheden en zijn niet aflatende inzet voor de krijgsmacht werden hoog geprezen. Zelf omschreef de prins Bernhard zijn functie als "helpen waar er te helpen valt en verbeteren waar er te verbeteren valt".

Een jaar na de viering van zijn zesde lustrum als Inspecteur-Generaal moest de Prins terugtreden als gevolg van de Lockheed-affaire. Zijn belangstelling voor het wel en wee van de Nederlandse krijgsmacht bleef echter onverminderd groot.

Het overlijden van prins Bernhard wordt binnen de krijgsmacht dan ook diep gevoeld. Velen zullen het ervaren als een persoonlijk verlies.

Nieuws Nieuwsberichten