Gemeente Den Helder

02-12-2004
Antilliaans Beraad nu echt in functie

Zaterdag 13 november jl. is het officiële bestuur gekozen van het Antilliaans Beraad. Dit gebeurde tijdens een openbare bijeenkomst vol culturele festiviteiten, Ban Topa genoemd, in de Stadshal. Gea Amstelveen, Henny Amstelveen, Emerita Gerard, Carol de Haseth, Zulema Janga, Cornelia Martha, Shalon Nisia, Lindoro Nita, Alicia Racamy en Sherwin Wieske vormen komend jaar het bestuur.
In maart van dit jaar vond de startbijeenkomst plaats voor de oprichting van een Antilliaans Beraad. Het afgelopen halfjaar hebben vrijwilligers hard gewerkt aan het maken van een plan van aanpak. Zo hebben zij onder andere de missie en doelstelling op papier gezet.

Goed overleg
In het plan van aanpak staat dat de gemeente Den Helder grote waarde hecht aan de oprichting van een Antilliaans Beraad. Bij de gemeente én bij Helderse Antilliaanse gemeenschap is namelijk een grote behoefte aan een orgaan dat signalen opvangt en gestructureerd bespreekbaar maakt. Overleg is erg belangrijk om tot een goed gemeentelijk beleid te komen. Overigens is het niet de bedoeling dat het Antilliaans Beraad uitvoerend bezig is, maar moeten juist anderen die verantwoordelijkheid nemen. Daarbij zijn goede contacten en een goede samenwerking noodzakelijk.

Betere toekomst
Het beraad wil een belangrijke bijdrage leveren aan een betere toekomst voor alle bewoners van Den Helder, maar in het bijzonder voor Antillianen. Dit is, zeg maar, de missie die het beraad volgt en wil uitdragen. Het beraad heeft ook zijn visie neergelegd in het plan van aanpak. Het gaat uit van het idee dat integratie het resultaat is van inburgering van allochtonen en interculturalisatie van autochtonen. Oftewel: de Antilliaanse en andere allochtone gemeenschappen moeten zich mengen in de Helderse maatschappij en haar waarden en normen en zich daar deels aan aanpassen . Daarnáást is het van belang dat de Nieuwediepers (autochtonen) zich openstellen voor de allochtone gemeenschappen en hún waarden en normen.

Doelstellingen
De doelstellingen waar het Antilliaans Beraad zich op richt zijn:
- behartigen van belangen van Antillianen;

- adviseren van gemeente en instellingen;

- streven naar een evenredige, structurele en volwaardige participatie van Antillianen in Den Helder;

- helpen zoeken naar structurele oplossingen voor Antilliaanse vraagstukken in Den Helder.

Op basis van deze doelstellingen heeft het beraad een aantal kerntaken benoemd waarop het zich vooral gaat richten:

- communicatie

- opvang en huisvesting

- werk en scholing

- sport, recreatie en cultuur

- criminaliteit

- verslavingen

- financiën

Succes
Als het Antilliaans Beraad weet te bereiken dat de verschillende doelgroepen dezelfde richting uit willen en er meer onderling begrip komt, dan heeft het al een heel belangrijk doel bereikt. Maar ook het terugbrengen van het aantal Antilliaanse werklozen en criminelen valt onder de noemer van succes. Verder spreekt het beraad in zijn plan van aanpak van een positief resultaat als de Antilliaanse burgers volledig geaccepteerd zijn en een positieve bijdrage leveren aan de Helderse gemeenschap.

Aan de slag
Nu het beraad formeel is ingesteld gaat het ook direct aan de slag. Allereerst buigen de leden zich over het maken van een werkplan voor de kerntaken. Daarbij gaan zij de prioriteiten aangeven. Met de gemeente Den Helder moet verder invulling worden gegeven aan een structureel overleg. De openbare vergaderingen worden op de standnieuwspagina in het Helders Weekblad en via deze website bekend gemaakt.