Gemeente Den Helder

02-12-2004 Den Helder krijgt advies- en steunpunt huiselijk geweld

Huiselijk geweld speelt zich af achter de voordeur. Verborgen en onzichtbaar. Bijna de helft van alle Nederlanders is ooit slachtoffer geweest. In ieders omgeving komt het gebruik van huiselijk geweld voor. Slachtoffers, plegers van huiselijk geweld, maar ook eventuele kinderen hebben hulp nodig. Lang niet altijd is het duidelijk waar men moet zijn voor hulp. Daarom wil de gemeente een advies- en steunpunt huiselijk geweld oprichten. De gemeente heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daarom om een financiële bijdrage gevraagd. De rijksoverheid streeft er namelijk naar op het gebied van huiselijk geweld voor 2008 een sluitend systeem te hebben van lokale of regionale samenwerkingsverbanden onder aansturing van gemeenten. In deze structuur past een advies- en steunpunt dat voor iedereen goed herkenbaar en goed bereikbaar is.
Inmiddels heeft het ministerie onze aanvraag goedgekeurd. Voor 1 mei 2005 moet de gemeente een plan voor het steunpunt hebben ingediend bij het ministerie.

Het advies- en steunpunt moet open staan voor iedereen die in aanraking komt of is gekomen met huiselijk geweld. Bij het steunpunt komen de meldingen centraal binnen, waarna na een eerste gesprek een doorverwijzing naar de juiste instantie kan plaatsvinden. Het steunpunt is er tevens op gericht de samenwerking en afstemming tussen de diverse betrokken organisaties te verbeteren. Uiterlijk 1 januari 2006 moet het steunpunt zijn deuren openen. Een regiegroep Huiselijk Geweld is inmiddels druk bezig met de voorbereidingen voor het oprichten van het steunpunt. Hierin nemen deel de afdeling Onderwijs, Welzijn en Sport van de gemeente, de GGD, het Algemeen Maatschappelijk Werk, Blijf van mijn Lijf, de GGZ, politie, slachtofferhulp, bureau Jeugdzorg en de Thuiszorg.