Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

Levensmiddelen en Diervoeders sneller te traceren

2 december


Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Producenten van levensmiddelen en diervoer zijn vanaf 1 januari 2005 verplicht een systeem op te zetten waardoor een product of ingrediënt
1 stap voorwaarts en 1 stap achterwaarts te traceren is. Daarnaast hebben producenten vanaf 1 januari 2005 de plicht om, zodra er een onveilig product op de markt is gebracht, dit te melden bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Deze eisen staan in de Algemene Levensmiddelen Verordening (ALV; ook wel genoemd: General Food Law) en gelden voor alle producenten van levensmiddelen en diervoer, zoals levensmiddelen- en diervoerfabrikanten , veehouders, tuinders, akkerbouwers en vissers. Met een goede traceerbaarheid kunnen producten, mocht er iets zijn misgegaan, snel geïdentificeerd en van de markt gehaald worden. Volgens minister Hoogervorst van VWS worden hiermee risico.s voor de volksgezondheid zo snel mogelijk weggenomen. Minister Veerman van LNV noemt de ALV een goede stap om eventuele ongeschikte ingrediënten van voedsel en diervoer, zoals bij dioxineverontreiniging, sneller en adequaat op te kunnen sporen, waardoor de omvang van een eventuele crisis beperkt kan worden. De ALV is een basisverordening voor alle Europese regelgeving rond voedselveiligheid. De Europese Commissie zal in januari met een interpretatiedocument komen dat is afgestemd met alle 25 lidstaten.

Het traceerbaarheidssysteem moet minimaal gegevens bevatten met naam en adres van de leverancier, het soort geleverde product, naam en adres van de afnemer en het aan hem geleverde product. Deze gegevens moeten binnen vier uur geleverd kunnen worden. Op deze manier kan de overheid binnen 24 uur eventuele problemen in kaart brengen. Daarnaast raadt de overheid producenten aan om ook de hoeveelheid product en de datum van de leverantie te noteren. Dit geldt met name voor bedrijven die veel soorten ingrediënten of producten gebruiken. Tijdens een calamiteit wordt dan sneller duidelijk hoe omvangrijk het probleem is en de overheid kan op basis van de specifiekere gegevens besluiten of een heel bedrijf op slot moet blijven of slechts een deel van het bedrijf.

Vanaf 1 januari zullen de VWA en de Algemene Inspectie Dienst (AID) bij levensmiddelen- en diervoerfabrikanten , veehouders, tuinders, akkerbouwers en vissers controleren op de aanwezigheid van de voorgeschreven gegevens.

Producenten zijn verplicht om als een onveilig product toch op de markt is gekomen, passende maatregelen te nemen (product uit de handel te halen of de afnemer in te lichten) en dit te melden bij de VWA. Omdat het niet altijd duidelijk is wat onder een onveilig product wordt verstaan, heeft de overheid een meldwijzer opgesteld die vanmiddag te vinden is op de website van de VWA (www.vwa.nl). Bij twijfel raadt de overheid aan om sowieso contact op te nemen met de VWA. De VWA is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar op telefoonnummer 0800 . 0488. In overleg met de VWA kan bepaald worden welke maatregelen de producent moet nemen. Op dit nummer kunnen levensmiddelenfabrikanten ook met vragen over de ALV terecht. De primaire sector, zoals veehouders, tuinders, akkerbouwers en vissers, kan zoals gebruikelijk met vragen terecht bij Het LNV-Loket via de website www.hetlnvloket.nl of op werkdagen van 08.30-16.30 uur het gratis telefoonnummer 0800-22 333 22.

Noot van de redactie,