Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
http://www.minlnv.nl
Levensmiddelen en Diervoeders sneller te traceren
2 december
Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het ministerie van
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Producenten van levensmiddelen en diervoer zijn vanaf 1 januari 2005
verplicht een systeem op te zetten waardoor een product of ingrediënt
1 stap voorwaarts en 1 stap achterwaarts te traceren is. Daarnaast
hebben producenten vanaf 1 januari 2005 de plicht om, zodra er een
onveilig product op de markt is gebracht, dit te melden bij de Voedsel
en Waren Autoriteit (VWA). Deze eisen staan in de Algemene
Levensmiddelen Verordening (ALV; ook wel genoemd: General Food Law) en
gelden voor alle producenten van levensmiddelen en diervoer, zoals
levensmiddelen- en diervoerfabrikanten , veehouders, tuinders,
akkerbouwers en vissers. Met een goede traceerbaarheid kunnen
producten, mocht er iets zijn misgegaan, snel geïdentificeerd en van
de markt gehaald worden. Volgens minister Hoogervorst van VWS worden
hiermee risico.s voor de volksgezondheid zo snel mogelijk weggenomen.
Minister Veerman van LNV noemt de ALV een goede stap om eventuele
ongeschikte ingrediënten van voedsel en diervoer, zoals bij
dioxineverontreiniging, sneller en adequaat op te kunnen sporen,
waardoor de omvang van een eventuele crisis beperkt kan worden. De ALV
is een basisverordening voor alle Europese regelgeving rond
voedselveiligheid. De Europese Commissie zal in januari met een
interpretatiedocument komen dat is afgestemd met alle 25 lidstaten.
Het traceerbaarheidssysteem moet minimaal gegevens bevatten met naam
en adres van de leverancier, het soort geleverde product, naam en
adres van de afnemer en het aan hem geleverde product. Deze gegevens
moeten binnen vier uur geleverd kunnen worden. Op deze manier kan de
overheid binnen 24 uur eventuele problemen in kaart brengen. Daarnaast
raadt de overheid producenten aan om ook de hoeveelheid product en de
datum van de leverantie te noteren. Dit geldt met name voor bedrijven
die veel soorten ingrediënten of producten gebruiken. Tijdens een
calamiteit wordt dan sneller duidelijk hoe omvangrijk het probleem is
en de overheid kan op basis van de specifiekere gegevens besluiten of
een heel bedrijf op slot moet blijven of slechts een deel van het
bedrijf.
Vanaf 1 januari zullen de VWA en de Algemene Inspectie Dienst (AID)
bij levensmiddelen- en diervoerfabrikanten , veehouders, tuinders,
akkerbouwers en vissers controleren op de aanwezigheid van de
voorgeschreven gegevens.
Producenten zijn verplicht om als een onveilig product toch op de
markt is gekomen, passende maatregelen te nemen (product uit de handel
te halen of de afnemer in te lichten) en dit te melden bij de VWA.
Omdat het niet altijd duidelijk is wat onder een onveilig product
wordt verstaan, heeft de overheid een meldwijzer opgesteld die
vanmiddag te vinden is op de website van de VWA (www.vwa.nl). Bij
twijfel raadt de overheid aan om sowieso contact op te nemen met de
VWA. De VWA is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar op
telefoonnummer 0800 . 0488. In overleg met de VWA kan bepaald worden
welke maatregelen de producent moet nemen. Op dit nummer kunnen
levensmiddelenfabrikanten ook met vragen over de ALV terecht. De
primaire sector, zoals veehouders, tuinders, akkerbouwers en vissers,
kan zoals gebruikelijk met vragen terecht bij Het LNV-Loket via de
website www.hetlnvloket.nl of op werkdagen van 08.30-16.30 uur het
gratis telefoonnummer 0800-22 333 22.
Noot van de redactie,