Het Nederlandse Rode Kruis

03 december 2004
Prins Bernhard: voorzitter van het Nationaal Rampenfonds

Het Nationaal Rampenfonds is een overkoepelende, fondsenwervende stichting bestaande uit diverse hulporganisaties, waaronder het Nederlandse Rode Kruis. Prins Bernhard werd op 4 februari 1953, vlak na de Watersnoodramp, voorzitter van het Nationaal Rampenfonds.

Het Nationaal Rampenfonds wàs Nederland

Prins Bernhard (m) bij zijn installatie als voorzitter van het Nationaal Rampenfonds, 4 februari 1953

"Toen een dag later Z.K.H. Prins Bernhard het voorzitterschap van het Nationaal Rampenfonds op zich nam, werd daarmee het Fonds in één slag uniek als geldinnend instituut: aan allerlei andere acties kwam abrupt een einde; van dat ogenblik af bestond er in Nederland als organisatie én symbool voor de spontane vrijgevigheid enkel het Nationaal Rampenfonds, met andere woorden: het Nationaal Rampenfonds wàs Nederland, was allen tezamen die wilden helpen" (Max Dendermonde: Het water tot de lippen)

Helikopters essentieel
Toen helikopters essentieel bleken voor het redden van mensen in de ondergelopen gebieden, en deze onvoldoende beschikbaar waren in Nederland, heeft de Prins persoonlijk gezorgd voor helikopters uit België. Onder leiding van Prins Bernhard werd er in die dagen hard en zakelijk vergaderd, op hoofdlijnen, en dat dagelijks. Prins Bernhard is voorzitter gebleven tot 20 juni 1990. Daarna werd hij erevoorzitter.

Tijdens het (ere-)voorzitterschap van Prins Bernhard heeft het Nationaal Rampenfonds onder andere hulp verleend na de Watersnoodramp van 1953, de overstromingen in Limburg (1993), de overstromingen in Nederland (1995), de stormramp op St.Maarten (1999), de vuurwerkramp in Enschede (2000) en de brand in Volendam (2001).

Prins Bernhard was een krachtige persoonlijkheid, die in moeilijke situaties veel heeft betekend voor anderen. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.