Time : 10:28:56 AM
Date : Thursday, December 02, 2004
Sender Name: Union nationale des Mutualités Libres/Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Het medisch-farmaceutisch overleg zou het verbruik van geneesmiddelen kunnen doen dalen

Het aantal voorgeschreven geneesmiddelen stemt nog steeds niet overeen met het aantal afgeleverde producten en nog minder met het geneesmiddelenverbruik. De Onafhankelijke Ziekenfondsen menen dat het verbruik teruggeschroefd kan worden door een betere samenwerking tussen apothekers en artsen. Daarom pleiten we ervoor dat de huidige accreditering 'onder gelijken' van de apothekers zou evolueren naar een accreditering waarbij plaats is voor overleg met de artsen. Het medisch-farmaceutisch overleg beperkt zich vandaag de dag tot individuele gesprekken, maar zou moeten evolueren naar een echt overleg tussen de beide beroepsgroepen.

Het begrip 'medisch-farmaceutisch overleg' is op het niveau van de ZIV-wet nog een vreemde eend in de bijt. Het gaat in feite om een extrapolatie van het farmaco-therapeutisch overleg (FTO), waarvoor 3 miljoen euro werd vrijgemaakt in de begrotingen 2004 en 2005.

Het FTO wil tussen artsen-voorschrijvers en apothekers het debat aanzwengelen over de kwaliteit van behandelingen op basis van geneesmiddelen, de therapietrouw van de patiënt en de interacties met andere geneesmiddelen. Het overleg gebeurt op het niveau van de patiënt en steunt idealiter op een geïnformatiseerd farmaceutisch dossier.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen streven naar een globale reflectie in verband met het overleg tussen artsen en apothekers om een trap hoger te raken dan de individuele gesprekken. Daarom moet het medisch-farmaceutisch overleg ook deel uitmaken van de accreditering van de apothekers.

Kwaliteit van de farmaceutische verstrekking

De Onafhankelijke Ziekenfondsen zien het medisch-farmaceutisch overleg als volgt:


- Het medisch-farmaceutisch overleg overstijgt de individuele gesprekken die kaderen in de accreditering van de artsen. Overleg tussen apothekers onderling is niet afdoende voor behandelingen op basis van geneesmiddelen. Overleg tussen artsen en apothekers is absoluut noodzakelijk.

- Het medisch-farmaceutisch overleg streeft naar kwaliteitsvolle voorschriften voor geneesmiddelen (op het niveau van de arts), adequate afleveringen (op het niveau van de apothekers), therapietrouw (op het niveau van de patiënt).

- Het aanbod van geneesmiddelen in de beste
prijs-kwaliteitsverhouding is onlosmakelijk met het overleg verbonden.

- Het overleg moet berusten op solide wetenschappelijke bases. De rol van bepaalde instellingen mag niet uit het oog worden verloren zoals, bijvoorbeeld, het Instituut voor Permanente Studies voor Apothekers (IPSA) en de Société scientifique des pharmaciens francophones (SSPF). Ook de universiteiten kunnen meewerken aan de methodologie voor het overleg.

Voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen is het duidelijk dat het overleg tussen artsen en apothekers indirect kan leiden tot een daling van het geneesmiddelenverbruik, aangezien de therapietrouw van de patiënten zal verbeteren, evenals de kwaliteit en adequatie van de aflevering.

Meer info :

regina.depaepe@mloz.be
Strategische Studies & Communicatie
02 778 92 09

christine.petit@mloz.be
Medische Directie
02 778 93 16

veerle.verspille@mloz.be
Externe communicatie
02 778 93.56

URL: http://www.mloz.be

Link to Press Release - FR
Link to Press Release - NL