Persbericht Gemeente Barendrecht
Belangrijkste punten commissie grondgebied 30 november 2004:
Meerderheid commissie schaart zich achter
verdere uitwerking herinrichting Middenbaan
BARENDRECHT (donderdag 2 december 2004) - In de commissie grondgebied heeft het Barendrechtse college van burgemeester en wethouders het voorlopige ontwerp voor herinrichting van de Middenbaan gepresenteerd. Het voorstel omvat plannen voor verbetering van het voetgangersgebied, openbare verlichting en de toegangen van deze hoofdwinkelstraat in het centrum van Barendrecht. De totale kosten volgens het gepresenteerde ontwerp bedragen 1,2 miljoen euro. Hierbij is nog geen rekening gehouden met fietsstallingen en de eventuele verwerving van de diverse opgangen naar de winkelstraat. Een meerderheid van de commissie Grondgebied gaf het college van b&w dinsdagavond toestemming om het voorlopig ontwerp uit te werken tot een definitief ontwerp. Voorwaarde is wel dat het college bij het definitief ontwerp een financieel dekkingsvoorstel presenteert. Over de toekenning van dit dekkingsvoorstel neemt de gemeenteraad uiteindelijk de definitieve beslissing.
Alle fracties uit de raad erkenden de noodzaak van herinrichting van de Middenbaan. Tijdens de commissievergadering van dinsdagavond bleek dat een meerderheid van de Barendrechtse gemeenteraad (CDA, VVD en SGP/ChristenUnie) kon instemmen met het uitwerken van het voorlopig ontwerp in een definitief ontwerp en compleet met een financieel dekkingsvoorstel van het college. Ook de andere fracties (PvdA, D66 en GroenLinks) zijn positief over de gepresenteerde plannen. Zij pleiten er echter voor dat het college eerst komt met een financieel dekkingsvoorstel, voordat het voorlopig ontwerp verder uitgewerkt kan worden.
Structuurvisie
In de commissie Grondgebied is verder uitgebreid gesproken over de 'Structuurvisie Barendrecht'. In dit document staan de resterende ruimtelijke mogelijkheden in Barendrecht beschreven. In september en oktober lag de structuurvisie ter inzage en in die periode is tevens een informatieavond gehouden. Daarnaast organiseerde de fractie van GroenLinks het project "Een (groene) visie op de Zuidpolder". Op basis van de inspraakreacties is de Structuurvisie aangepast. Alle inspraakreacties zijn gebundeld in een inspraakverslag, dat dinsdagavond eveneens aan de commissie werd voorgelegd. Het college van b&w vroeg de commissie in te stemmen met de structuurvisie en de daarbij behorende besluitenlijst. Eveneens werd de commissie gevraagd een keuze te maken uit vier gepresenteerde ontwikkelingsmodellen voor Barendrecht: de stabiliteitsvariant, de beperkte groeivariant, de groeivariant en de regiovariant. Tot een duidelijk oordeel kwam het dinsdagavond echter nog niet. Veel partijen wachten namelijk met het innemen van hun definitieve standpunt tot de gemeenteraadsvergadering van maandag 20 december aanstaande. In die vergadering valt het definitieve besluit over de Structuurvisie en ook wordt er dan een definitieve keuze gemaakt ten aanzien van de vier ontwikkelingsmodellen.
Regiovariant heeft voorkeur college
Met het oog op de vier ontwikkelingsmodellen is het Barendrechtse college van b&w voorstander van de uitvoering van de regiovariant, waarbij wordt uitgegaan van vervroegde inzet van de na-Vinexmogelijkheden om te voldoen aan de regiotaakstelling van 900 woningen in de periode 2005-2009. Dit betekent een jaarprogramma van 180 woningen in de jaren 2005-2009 en vervolgens 140 tot 150 woningen in per jaar in de periode tussen 2009 en 2015. De totale plancapaciteit is hiermee in 2015 ingevuld. Net als het college van b&w toonden ook de PvdA en het CDA zich dinsdagavond voorstander van de regiovariant en zij konden dan ook instemmen met de besluitenlijst. Het CDA deed bovendien het voorstel om in Vrouwenpolder / Lagewei voor 2015 een woonzorgcomplex en in totaal 1.000 woningen te realiseren waarvan 30% sociale huur en 5% sociale koop. De fracties van GroenLinks en D66 zijn tegenstander van de regiovariant. Daarnaast maakten zij met het oog op de Zuidpolder een voorbehoud ten aanzien van de besluitenlijst. De VVD is tegen versnelde groei en wil de gepresenteerde ontwikkelingsmodellen en het voorstel van het CDA nog binnen de fractie bespreken. En ook de SGP/ChristenUnie bespreekt de ontwikkelingsmodellen en het voorstel van het CDA eerst nog in de fractie. Tegelijkertijd gaf de SGP/ChristenUnie al wel aan dat men binnen de partij geen voorkeur heeft voor de regiovariant.
Belangrijk
De Structuurvisie is een belangrijk document omdat op grond van de Structuurvisie besluiten worden genomen over de ontwikkeling van Barendrecht in de nabije toekomst. Deze besluiten zijn bepalend voor de gemeentelijke inbreng in regionale plannen zoals het Regionaal Structuurplan (RR2020) en in het bijzonder het Regionale Woningbouwsenario 2005 - 2010. Ten aanzien van beide wordt eind 2004 / begin 2005 het gemeentelijk standpunt gevraagd. Dit standpunt werd dinsdagavond nog niet ingenomen. Wethouder Kees Silvis (Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting) gaf aan dat de stadsregio 38.000 woningen moet bouwen. De minimale woningbouwopgave voor Barendrecht bedraagt 3.000 woningen voor 2010. Een deel hiervan wordt gerealiseerd in Carnisselande; tot 2010 zijn dat nog zo'n 2.450 woningen. Het restant moet gerealiseerd worden in de 'binnenstedelijke capaciteit' in Barendrecht-Centrum. Het college heeft daarbij voor ogen in totaal 25% sociale woningbouw te realiseren. De stadsregio vraagt 30% sociale woningbouw.
Overige onderwerpen
Verder werd tijdens de commissievergadering ook het milieuprogramma 2005 vastgesteld. In dit programma staan de milieudoelstellingen voor 2005 en de activiteiten die worden uitgevoerd om de doelstellingen te halen. De evaluatie van het hondenbeleid werd door tijdgebrek doorgeschoven naar de volgende commissievergadering.
Noot voor de pers,
Gemeente Barendrecht
Gemeente Barendrecht