Ingezonden persbericht


PERSBERICHT NLIP:

Den Haag, 1 december 2004

Reactie NLIP op Bewaarverplichting Verkeersgegevens

De discussie rond de bewaarverplichting van verkeersgegevens woedt al een tijdje. Op 28 april jl. heeft de Europese Raad een voorstel gedaan om telecomaanbieders en internet providers te verplichten voor langere tijd verkeersgegevens op te slaan. Op 2 en 3 december a.s. vergadert de Europese Raad over dit voorstel.

Al in mei van dit jaar heeft de NLIP aangegeven dat zij de bestrijding van criminaliteit en terrorisme zeer belangrijk acht en dat zij begrijpt dat er in dat kader maatregelen moeten worden getroffen. Wel heeft zij aangegeven een aantal belangrijke bezwaren tegen het voorstel van de Europese Raad te hebben. Het gaat om de volgende bezwaren:

Ten eerste legt een langdurige bewaartermijn een groot beslag op technische opslagcapaciteit, interne organisatie en de administratie van ISPs. Hoge kosten zijn daarvan een onvermijdelijk gevolg. Dit wordt nog versterkt door de hoge eisen die aan de beveiliging van de verkeersgegevens gedurende 1 tot 3 jaar worden gesteld. Het voorstel zwijgt over de compensatie van kosten.

Ten tweede wordt naar de mening van de NLIP in het voorstel niet duidelijk aangegeven wat precies onder verkeersgegevens moet worden verstaan. De definitie van verkeersgegevens kan nu zeer ruim worden uitgelegd.

Tot slot acht de NLIP de verregaande inbreuk op de privacy van de internetabonnees als zeer ongewenst. Het voorstel biedt nauwelijks onderbouwing voor de noodzaak en effectiviteit van een bewaarplicht. Het preventief opslaan van het bel- en internetgedrag van alle Europese burgers maakt een onevenredig zware inbreuk op de privacy.

In de petitie die op initiatief van XS4all en BIT is opgesteld, vinden we deze bezwaren terug. De NLIP onderschrijft dan ook de in de petitie genoemde bezwaren en heet de extra aandacht die met de petitie voor de discussie over de bewaarplicht van verkeersgegevens wordt gevraagd, van harte welkom.

De NLIP doet een beroep op de Nederlandse regering de genoemde bezwaren mee te nemen in haar besprekingen in de Europese Raad van Ministers en tot een zorgvuldige afweging te komen.