Universiteit van Amsterdam

Interactie tussen quarkparen en lichtdeeltjes


Promotie Natuurkunde


donderdag 2 december 14.00 uur

Elementaire deeltjes, zoals quarks, kunnen alleen in paren worden waargenomen. Een voorbeeld van een samengesteld deeltje is een pion, een systeem van een quarkdeeltje en een antiquarkdeeltje. Jan van der Heide richtte zich op de vraag hoe de wisselwerking tussen tussen een quark en een antiquark de interactie met een lichtdeeltje (foton) beïnvloedt. Aangezien quarks niet afzonderlijk worden waargenomen, maar altijd in gebonden toestand, is het van belang te weten hoe de eigenschappen van zulke samengestelde deeltjes totstandkomen. De theorie die, voorzover nu bekend, deze interacties correct beschrijft, is Quantum Chromo Dynamica (QCD). Het is echter lastig om met deze theorie te rekenen. Van der Heide slaagde er met behulp van supercomputers in een zogeheten vormfactor van het pion te berekenen, die de interactie van het pion met een foton beschrijft. Ook onderzocht hij de invloed van de temperatuur op de vormfactor. Deze berekeningen zijn van belang bij het onderzoeken van botsingen met zware ionen.

J. van der Heide: The pion form factor from lattice QCD. A non-perturbative study at zero and finite temperature. Promotor is prof. dr. J.H. Koch.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.