KRO Reporter

Uitzending 'Samen naar school'

Samen naar school, aflevering 3 op woensdag, 1 december 2004, 22.50 uur, Nederland 1

'Herinvoering van het speciaal onderwijs is de oplossing om deze leerlingen weer adequaat te helpen.' Dat zegt Hans Velthoen, voorzitter van de Vereniging van Leerplichtambtenaren in reactie op een onderzoek van KRO Reporter.

Diverse deskundigen constateren in Reporter dat het VMBO (Voortgezet Middelbaar Beroepsonderwijs) is uitgelopen op een mislukking. Belangrijkste oorzaak van de misère is het plaatsen van kinderen met gedragsproblemen uit het speciale onderwijs tussen 'gewone' leerlingen. Bij de invoering van het VMBO, vijf jaar geleden, is het speciale onderwijs vrijwel opgeheven. Ten onrechte zegt nu de Vereniging van Leerplichtambtenaren, de overkoepelende organisatie van ambtenaren die in Nederland toezien op het naleven van de leerplicht. Volgens Ankie Verlaan, een van de bedenkers van het VMBO, is het nooit de bedoeling geweest dat kinderen met gedragsproblemen samen met andere leerlingen in één klas zouden komen. Ze zegt:

'Het was absoluut niet de bedoeling dat van het VMBO één hachee gemaakt zou worden. En dat is wel gebeurd. Nee ... het was de bedoeling dat het speciaal onderwijs dichterbij het gewoon onderwijs zou komen om die leerlingen meer kansen te geven. Maar er was niet gezegd dat gewone leerlingen en probleemleerlingen in hetzelfde gebouw moesten.' Volgens Verlaan, destijds topambtenaar op het ministerie van onderwijs, tegenwoordig lid van het college van bestuur van de Univerisiteit van Amsterdam is het nooit de bedoeling geweest dat leraren bij de invoering van het VMBO van de ene op de andere dag gedragsgestoorde leerlingen uit het speciale onderwijs in hun klas zouden krijgen. Verlaan:

'Er is ook nooit van uitgegaan dat iedere docent maar alles moet kunnen. Dat is fout.'

Na tal van incidenten op VMBO-scholen - met als voorlopig dieptepunt de moord op conrector Hans van Wieren van het Haagse Terra-college begin dit jaar - maakte KRO Reporter een balans op van vijf jaar VMBO. De conclusie van alle sprekers: VMBO-scholen worden pas weer veilig als het speciale onderwijs wordt heringevoerd. Want alleen daar krijgen kinderen met gedragsproblemen de zorg die ze nodig hebben. Reporter, woensdag 1 december, 22.50 uur, Nederland 1