Petroplus International N.V.

Published: 08:45 01.12.2004

Petroplus en partners in Dragon LNG tekenen overeenkomsten om start importterminal Milford Haven in gang te zetten

Petroplus International NV (Petroplus) en haar partners in Dragon LNG - BG Groep en Petronas - hebben vandaag de ondertekening bekendgemaakt van de aandeelhoudersovereenkomst en overige verwante overeenkomsten ter bevestiging van hun verplichting tot het ontwikkelen van een GBP 250 miljoen LNG importterminal in Milford Haven in Wales, die volgens planning in het vierde kwartaal 2007 operationeel zal zijn.

De overeenkomsten bekrachtigen zowel de eigendomsverhoudingen van de terminal (BG Groep 50%, Petronas 30% and Petroplus 20%) als het 20-jarig akkoord dat het gebruik van de capaciteitsrechten (BG Group's 50%, Petronas' 50%) regelt voor de BG Groep en Petronas om beide 3 miljard kubieke meter (106 miljard kubieke voet) per jaar door te stromen equivalent aan circa 2,2 miljoen ton LNG per jaar ieder.

Ze zijn tevens de aanzet tot het toekennen van het "Engineering, Procurement and Construction" (EPC) contract. Details van de toekenning worden vandaag separaat door Dragon LNG bekendgemaakt. Het contract met een waarde van GBP 185 miljoen is toegekend aan een samenwerkingsverband van Whessoe Oil and Gas Ltd uit het Verenigd Koninkrijk en Volker Stevin Construction Europe BV uit Nederland. De voorbereidende werkzaamheden zijn reeds in oktober van dit jaar begonnen. De eigenlijke werkzaamheden op het terrein zullen begin volgend jaar van start gaan, terwijl de oplevering in het vierde kwartaal 2007 is gepland. Het contract is gebaseerd op een zogenaamde lump-sum/turnkey overeenkomst waarbij de LNG importterminal volledig gebruiksklaar zal worden opgeleverd.

In een reactie vandaag zei Paul van Poecke, Lid van de Raad van Bestuur van Petroplus en CEO van Petroplus Logistics Division: "De ondertekening vandaag betekent een belangrijke mijlpaal voor Petroplus en het Dragon LNG project. Het is een bijzonder moment wanneer drie jaren van hard werken hun hoogtepunt bereiken in zo'n sterk en intensief samenwerkingsverband met onze partners. Het project zal een zeer belangrijke bijdrage leveren aan het zekerstellen van de aanvoer van schoon en efficiënt aardgas tegen concurrerende prijzen in het Verenigd Koninkrijk. Het zal de inwoners van West Wales economische voordelen bieden en is tevens een belangrijke bouwsteen in de strategie van Petroplus."

De resterende mijlpalen voor de komende maanden zijn het verkrijgen van een voorgeschreven vrijstellingvergunning voor de exploitatie van de terminal en het afsluiten van de financiering middels projectfinanciering. De projectfinanciering zal worden gecoördineerd door SG CIB, de financieel adviseur van Dragon LNG. Totdat een dergelijke projectfinanciering is geregeld zal de aandeelhouders worden gevraagd hun proportionele aandeel te leveren voor de investeringen verbonden aan de bouw van de terminal.

Ofschoon Petroplus vandaag 80% van de aandelen van Dragon LNG overdraagt aan haar partners, zal ze de verwachte boekwinst van circa GBP 45-50 miljoen pas realiseren bij de financiële afronding (Financial Close), gepland in het tweede kwartaal van 2005. Op de datum van de Financial Close zullen de netto contante opbrengsten uit de verkoop volledig beschikbaar komen aan Petroplus.

Morgan Stanley vertegenwoordigde Petroplus bij deze transactie.

Dit persbericht is ook uitgegeven in de Engelse taal. In geval van inconsistentie prevaleert het Engelstalige bericht.