Provincie Utrecht

Persbericht

Sanering vuurwerkbedrijven afgerond

30-11-2004
Omdat drie vuurwerkbedrijven in de provincie Utrecht niet kunnen voldoen aan de veiligheidseisen die het Vuurwerkbesluit stelt, zijn zij gestopt met het opslaan en bewerken van professioneel vuurwerk. De provincie is sinds het Vuurwerkbesluit bevoegd gezag voor de drie bedrijven en heeft met het oog op de veiligheid in de provincie deze operatie in gang gezet. De bedrijven krijgen hiervoor een schadevergoeding van het Ministerie van VROM.

Het Vuurwerkbesluit van 2002 is vastgesteld naar aanleiding van de ramp in Enschede op 1 januari 2001. Om de veiligheid voor de omgeving te vergroten, zijn de eisen die aan vuurwerkbedrijven worden gesteld, strenger geworden. Voor bedrijven die professioneel vuurwerk opslaan en bewerken, geldt een afstandseis van 800 meter tot zogenaamde kwetsbare objecten. Kwetsbare objecten zijn volgens het Vuurwerkbesluit onder andere "gebouwen of terreinen die in verband met het verrichten van arbeid worden gebruikt of daartoe bestemd zijn". De drie bedrijven die niet meer kunnen voldoen aan de eisen voor professioneel vuurwerk, zijn Skylight Vuurwerk Evenementen en Special Effects BV in Houten, Gert Breeschoten BV in Veenendaal en Breeschoten `De Kruiterij' BV in Veenendaal.

Wel consumentenvuurwerk
Activiteiten op het gebied van consumentenvuurwerk kunnen de vuurwerkbedrijven wel blijven uitvoeren. Hieraan zitten namelijk minder grote risico's, waardoor de eisen ook minder streng zijn. Met technische of bouwkundige aanpassingen kunnen bedrijven hier vaak aan voldoen. De twee bedrijven in Veenendaal werken ook met consumentvuurwerk en blijven dit doen.

In overleg met het Ministerie van VROM is de afspraak gemaakt dat schadevergoedingen door de provincie worden gedeclareerd bij het Ministerie. De provincie betaalt het ontvangen bedrag vervolgens uit aan het bedrijf. De hoogte van de schadevergoeding hangt af van de vermogensschade, de winstderving en het moment van het beëindigen van de activiteiten (hoe eerder, hoe meer schadevergoeding).

Laatst gewijzigd op 11/30/2004 02:31:50 PM. Paginabeheer: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl