Ingezonden persbericht

Doorbraak tegen botontkalking op komst

Nu al in st. Lucas Ziekenhuis

WINSCHOTEN, 20041201 -- De internisten Verhage en Jaspers van het st. Lucas Ziekenhuis te Winschoten doen mee aan een wereldwijd onderzoek naar een nog niet geregistreerd nieuw medicijn (monoclonal antilichaam) tegen botontkalking (osteoporose). De internisten zoeken voor het onderzoek vrouwen tussen de 65 en 90 jaar en geen medicijnen gebruiken voor botontkalking behalve vitame D en calcium, maar al wel beginnende osteoporose hebben. Tot nu toe hebben de internisten na een oproep onder de patiënten en na een advertentie in de landelijke pers al een groot aantal personen onderzocht op geschiktheid voor het onderzoek middels de Mobiele Osteoporose Unit.


Diagnose

Het onderzoek, waaraan het st. Lucas Ziekenhuis als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland aan deelneemt, duurt ruim 36 maanden. In totaal doen 7200 vrouwen mee aan de studie in ongeveer vele medische centra in Amerika, in Europa en elders in de wereld.

Osteoporose wordt gewoonlijk door de internist van het ziekenhuis behandeld. De diagnose wordt meestal pas gesteld nadat de vrouw voor een botbreuk in het ziekenhuis is beland. "Wanneer die diagnose is gesteld, krijgen de vrouwen vanzelfsprekend medicijnen om de botontkalking verder zo veel mogelijk tegen te gaan.

Wij zoeken eigenlijk vrouwen die zelf nog niet weten dat zij osteoporose hebben. Daarom moeten we bij iedereen die zich aanmeldt een botonderzoek doen. Dat heeft voor die vrouwen het voordeel dat ze zo'n onderzoek krijgen. Het onderzoek brengt geen kosten met zich mee. Vrouwen die botontkalking hebben, kunnen deelnemen aan het grootscheepse onderzoek naar het nieuwe medicijn. De helft van de vrouwen zal een placebo (fopmedicijn) krijgen, dit wordt ondervangen doordat alle deelnemende vrouwen vitamine D en kalk krijgen naast de studiemedicatie. Vitaminde D en kalk is eveneens middelen tegen osteoporose.

Het wereldwijde onderzoek verkeert nu in een experimentele laatste fase.

Botontkalking

Osteoporose (in de volksmond beter bekend als botontkalking of botarmoede) is een aandoening die zowel bij vrouwen als bij mannen voorkomt, waarbij de botten dunner en zwakker worden. Daarom breken mensen met deze aandoening gemakkelijker bijvoorbeeld een been, arm, heup of pols. Het eerste signaal van botontkalking is de misvorming van de ruggenwervels, maar dat wordt vaak niet onderkend. Meestal gaat deze misvorming niet samen met pijn. Op de lange termijn krimpt de patiënt en groeit de rug zo krom dat het ademhalen steeds moeilijker wordt.