Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200400017/1
Hoger beroep in verband met de vergunning die is verleend voor de bouw van een kantoor met aanvulllende kantoorruimten aan de Industrieweg in Sliedrecht. Het betreft een gebouw met ongeveer 6.350 m² kantoorruimte, waarvan 4.450 m² is bestemd als gemeentekantoor. Het bouwplan is gesitueerd op bedrijventerrein Kerkerak. Dit terrein is op grond van de Wet geluidhinder voorzien van een zonegrens ten behoeve van industrielawaai. De rechtbank in Dordrecht heeft in november 2003 de bouwvergunning vernietigd, omdat het project niet is voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing. Het college van B&W van Sliedrecht en de projectontwikkelaar zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook enkele tegenstanders van de bouw van het kantoor hebben hoger beroep ingesteld, omdat zij van mening zijn dat de rechtbank ten onrechte niet alle argumenten tegen de bouw heeft behandeld.

* 200400084/1
Beroep van onder andere de Belangenvereniging Hoofdweg Nieuwerkerk aan den IJssel tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan Hoofdweg/ontsluiting Nesselande. Dit plan van de gemeente Nieuwerkerk aan de IJssel maakt de aanleg van een ontsluitingsweg mogelijk voor de Rotterdamse wijk Nesselande en de verbreding van de Hoofdweg in Nieuwerkerk aan den IJssel. Volgens de belangenvereniging en de andere appellanten staat de noodzaak van de ontsluitingsweg en de verbreding van de hoofdweg naar 2x2 rijstroken niet onomstotelijk vast. Er zijn volgens hen geen eenduidige cijfers over de te verwachten verkeersintensiteit vanuit de wijk Nesselande. Verder zijn als bezwaren aangevoerd dat het bestemmingsplan tot een afname van de verkeersveiligheid leidt en dat niet voldaan is aan de eisen van het Besluit Luchtkwaliteit.


* 200401793/1
Beroep van ondere andere de Gewestelijke Land- en Tuinbouworganisatie tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan Vossenpels, herziening sportpark van de gemeente Nijmegen. Het plan voorziet onder meer in de aanleg van een sportveldencomplex en de bouw van enkele woningen in het gebied de Vossenpels, dat ten noordoosten van Lent ligt. Volgens de bezwaarmakers is het plan in strijd met het streekplan Gelderland en heeft het college zich niet mogen baseren op het advies van het College van Bestuur van het knooppunt Arnhem-Nijmegen omdat het plan eveneens strijdig is met het Regionaal Structuurplan Knooppunt Arnhem-Nijmegen.

* 200401820/1
Hoger beroep in verband met de gedeeltelijke weigering door de minister van VWS om verscheidene documenten over infecties in ziekenhuizen tussen 1996 en 2001 openbaar te maken. Het Algemeen Dagblad had hierom verzocht met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. De rechtbank in Rotterdam heeft in januari 2004 een eerder beroep van het Algemeen Dagblad deels gegrond verklaard. Dit betrof de weigering tot openbaarmaking van de correspondentie tussen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Inspectie voor de Gezondheidszorg met de individuele ziekenhuizen. Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank heeft de minister van VWS alsnog een deel van deze correspondentie openbaar gemaakt. Het Algemeen Dagblad vond dat niet voldoende. Het AD wil ook de infectiecijfers die in het kader van het project Preventie van Ziekenhuisinfecties door Surveillances (Prezies) zijn verzameld, verstrekt krijgen en is het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat het vrijgeven van deze informatie tot onevenredige schade zou kunnen leiden voor één of meer ziekenhuizen. Daarom komt het AD tegen de uitspraak van de rechtbank van Rotterdam in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200401981/1 en andere nummers
Beroep tegen de verlening van vergunningen door de minister van LNV voor het uitzaaien van oesters en mosselen afkomstig uit diverse productiegebieden in Ierland en Engeland in een deel van de Oosterschelde en voor het opvissen van de uitgezaaide schelpdieren. De minister heeft deze vergunningen verleend aan 13 bedrijven in Yerseke, maar heeft aan de vergunningen strikte voorwaarden verbonden. Als de bedrijven zich houden aan deze voorwaarden vormen het uitzaaien en het opvissen geen groot risico voor de natuurwaarden van het beschermd natuurmonument Oosterschelde-buitendijks, aldus de minister. De bedrijven zijn van mening dat het uitzaaien van oesters en mosselen geen schadelijke activiteit is voor de natuur en bestrijden dat hiervoor een vergunning is vereist.


* 200403236/1
Beroep tegen de intrekking door het college van B&W van Heusden van een voorschrift over sluitingstijden van de milieuvergunning voor uitgaanscentrum De Ster in Nieuwkuijk. Omwonenden hebben dit beroep ingesteld, omdat het belang van de bescherming van het milieu zich verzet tegen de intrekking van het voorschrift. Het voorschrift is in 1991 aan de milieuvergunning verbonden. Volgens het college van B&W van Heusden vallen de in het voorschrift opgenomen sluitingstijden niet meer samen met de ruimere sluitingstijden van de Algemene Plaatselijke Verordening. Het college heeft zich op het standpunt gesteld dat de overige voorschriften voldoende bescherming bieden tegen de te duchten hinder van het uitgaanscentrum.