Artsen zonder Grenzen


Nieuwe golf van aanvallen in Noord-Darfur jaagt burgers weer op de vlucht
woensdag 1 december 2004

Zon 2000 burgers zijn vanwege een nieuwe golf van aanvallen in het noorden van Darfur gistermiddag opnieuw op de vlucht geslagen. De aanvallen vonden plaats rond het dorp Saraf Ayat dat ongeveer 50 kilometer ten westen van El Fasher ligt. Een team van Artsen zonder Grenzen was net gisterochtend aangekomen in Saraf Ayat om deze mensen bij te staan.

De meeste mensen die gisteren in deze gevechten terechtkwamen, waren ontheemden die een aantal dagen daarvoor juist naar Saraf Ayat toe waren gevlucht, nadat ze op 27 november uit hun eigen dorpen ten noorden van de stad Tawilla waren verjaagd.

Zon 1500 ontheemden hadden hun toevlucht gezocht in een aantal schoolgebouwen in Saraf Ayat en hadden dringend behoefte aan voedsel, medische zorg en dekens. Artsen zonder Grenzen was al begonnen met het bieden van medische hulp toen de aanval rond 14:00 uur de ontheemden opnieuw op de vlucht joeg en ook het AzG-team dwong tot evacuatie.

Als gevolg van de toenemende onveiligheid moest een AzG-team zich vorige dinsdag al terugtrekken uit Korma, eveneens in het noorden van Darfur. Zij keerden op zondag terug naar Korma om de situatie te verkennen en medische consultaties te doen. Onder de behandelde patiënten bevonden zich zes burgers, onder wie twee kinderen met schotwonden die ze hadden opgelopen tijdens de aanvallen van 27 november.

"Het feit dat mensen steeds weer op de vlucht worden gejaagd en nergens een veilig onderkomen vinden, is bijzonder onrustwekkend, zegt Jérôme Oberreit van Artsen zonder Grenzen in Brussel. "Onderzoek van AzG toont aan dat tijdens de beginfase van het conflict in Darfur het patroon van aanhoudend geweld en ontheemding aan de basis lag van een zeer hoge sterfte onder de mensen. We zijn nu bezorgd dat dit patroon zal terugkeren in Noord-Darfur, met mensen die telkens opnieuw moeten vluchten. Het lijdt geen twijfel dat de mensen die in deze aanval terechtkwamen uitermate kwetsbare burgers zijn: mannen, vrouwen en kinderen die dringend behoefte hebben aan humanitaire hulp. Het is absoluut onaanvaardbaar dat het geweld tegen burgers in Darfur zich blijft herhalen."

Artsen zonder Grenzen heeft momenteel meer dan 200 internationale hulpverleners en 2.000 lokale medewerkers in Darfur. De medische teams werken op meer dan 26 plaatsen in Darfur. Daarnaast werken 35 internationale medewerkers in Tsjaad voor de vluchtelingen die de grens zijn overgevlucht. Onze medewerkers doen medische consultaties, behandelen slachtoffers van geweld, verzorgen (ernstig) ondervoede kinderen, houden zich bezig met watervoorziening en sanitatie, en leveren dekens en andere eerste levensbehoeften aan meer dan 700.000 ontheemden.

---