Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA heeft geen behoefte aan Filips de Taaie (01/12/04)

Met zijn uitspraken in het weekblad Story, maakte prins Filip duidelijk dat het hof nog steeds niet aanvaardt dat de unitaire staat België al lang niet meer bestaat. Volgens Mark Demesmaeker zijn de uitspraken van de prins niet toe te schrijven aan een emotioneel moment, maar passen ze in een weloverwogen strategie van het hof om aan politieke beïnvloeding te doen. Hoe valt het anders te verklaren dat het kabinet van prins Filip niet tussenkwam? In plaats van hun invloed aan te wenden en het artikel tegen te houden of te wijzigen, bevestigden ze aan de journalist van Story dat het artikel ongewijzigd mocht gepubliceerd worden. Het hof heeft hier een duidelijke uitspraak willen doen. Een uitspraak tégen de Vlamingen en hun streven naar autonomie.

De N-VA vraagt aan de minister-president om op het Overlegcomité structurele oplossingen te vragen voor de weerkerende problemen met de leden van de koninklijke familie. Het gaat immers niet op dat de regeringsleiders steeds maar de leden van de koninklijke familie moeten terugfluiten zonder dat deze zich daar ook maar iets van aantrekken. Ondertussen zijn ze hun politieke boodschap kwijt en hebben ze effectief aan politieke beïnvloeding gedaan.

De N-VA wijst tevens op de discussie die eminente grondwetspecialisten voeren over art. 88 van de Grondwet. Dit artikel zegt dat de koning onschendbaar is en dat de ministers aansprakelijk zijn voor zijn uitspraken. Volgens sommigen is dit artikel niet van toepassing op prins Filip omdat hij niet expliciet wordt vermeld in dit grondwetsartikel.

De N-VA is bereid deze redenering te volgen, maar dan moet men consequent zijn en ook art. 89 letterlijk interpreteren. Dat artikel zegt dat de civiele lijst wordt vastgelegd voor de duur van de regering van elke koning. Dit artikel spreekt ook niet over de andere leden van de koninklijke familie! Als het ene artikel niet van toepassing is op de prins, dan het andere ook niet. Voortaan krijgen de leden van de koninklijke familie dus géén onderhoudsgeld meer van de belastingbetaler. (Voor Filip gaat het jaarlijks om 800.000 euro.) De prins mag dan zeggen wat hij wil, zonder beperking, open en bloot. Maar wel niet langer op onze kosten. Het is al te absurd dat de Vlamingen nog langer personen financieren om verklaringen af te leggen die diezelfde Vlamingen het recht op autonomie ontzeggen.

De prins omschrijft zichzelf in het interview als een taaie. De N-VA gunt Filips de Schone en Filips de Goede hun plaats in de geschiedenis, maar zit geenszins te wachten op Filips de Taaie.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Mark Demesmaeker

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be