VVD



Nieuws

1 dec 2004 - Vragen Örgü over vier digitale
themakanalen van de VPRO

Vragen van het lid Örgü (VVD) aan de staatssecretaris voor Media over vier digitale themakanalen van de VPRO

1. Heeft u kennis genomen van het (gedeeltelijk gerealiseerde) voornemen van de VPRO vier digitale themakanalen te beginnen? (www.vpro.nl/programma/themakanalen)

2. In welke mate maken de themakanalen publiek gefinancierde content beschikbaar die nu op de plank van de publieke omroep is blijven liggen?

3. Deelt de staatssecretaris de mening dat de publieke omroep geen digitale kanalen mag inrichten die qua inhoud concurreren met commerciële televisie?

4. Wat heeft de staatssecretaris met de publieke omroep over de inhoud van themakanalen afgesproken?

5. Uit welke middelen worden de afzonderlijke themakanalen gefinancierd?

6. Hoe duur is een digitaal net ten opzichte van een traditioneel net?

7. Komt er reclame op één of meerdere van de VPRO netten? Zo ja, deelt u de mening dat zulks een bedreiging betekent voor de toekomst van digitalisering en commerciële (betaal)televisie in Nederland en derhalve onwenselijk is?

1 december 2004

Tijdens de mediabegroting 2005 sneedt Örgü ook het thema 'digitale themakanalen' aan. Hieronder treft u dat deel van haar inbreng.

Digitale themakanalen

De publieke omroep heeft aangegeven voorbereidingen te treffen en uitgaven te doen voor een aantal digitale themakanalen dat zij in gebruik wil nemen. Een conceptportfolio van digitale kanalen is in ontwikkeling zegt de omroep. De VVD juicht digitalisering in algemene zin toe: digitalisering geeft consumenten veel meer keuzevrijheid dan nu het geval is. Met digitale themakanalen van de publieke omroep kan je bovendien publiek gefinancierde content beschikbaar maken die nu op de plank is blijven liggen.

Maar de VVD heeft grote bezwaren tegen de huidige onheldere gang van zaken. Wat heeft de staatssecretaris met de omroep hierover afgesproken? Is er een prestatieafspraak? Zo ja, wat staat daar in? Waaruit wordt een en ander gefinancierd? Hoe duur is een digitaal net ten opzichte van een traditioneel net? Komt er reclame op die netten? Hoever is men al? In hoeverre kan de beschikbare content niet gewoon op de huidige drie zenders worden uitgezonden?

De staatssecretaris vraagt aan de publiek omroep om in het beleidsconcessieplan de voornemens met betrekking tot nieuwe diensten te concretiseren. Ondertussen geeft men wel geld uit en maakt men wellicht heel wilde plannen! De VVD vindt dat de digitale kanalen onder geen beding risico's voor de toekomst van digitalisering en commerciële (betaal)televisie in Nederland mogen gaan betekenen. We moeten voorkomen dat de publieke omroep extra digitale kanalen gaat inrichten die qua inhoud concurreren met commerciële televisie. Veel potentiële digitale kanalen lijken ons een taak voor de John de Mols en de Canal-plussen van dit land. De VVD wil bijvoorbeeld geen publiek sportkanaal. Publieke omroep is aanvullend op commerciële omroep, zowel analoog als digitaal.

De vraag is dus of we niet even pas op de plaats moeten maken? Het lijkt ons een goed idee de brede en onheldere activiteiten tijdelijk stop te zetten, totdat de Kamer heeft gesproken over de toekomstvisie van de staatssecretaris. In de tussentijd kan de publieke omroep zich wat ons betreft storten op één digitaal publiek kanaal, waarvan niemand zal zeggen dat het concurreert met de commercie, dat niet in te passen is op de huidige publieke zenders en dat de kern van de omroep raakt: een digitaal parlementskanaal op de leest van het Amerikaanse C-Span (www.cspan.org). De omroep kan vooralsnog beter alle tijd en energie voor digitale televisie in een project steken dat de democratie in de huiskamer brengt; Eerste Kamer, Tweede Kamer, Europees Parlement, meerdere vergaderingen op één digitaal kanaal. Op zo'n digitaal parlementskanaal kan men zonder journalistieke analyse, opinie en commentaar, zonder redactionele keuzes en zonder mogelijke verdraaiingen van de waarheid kennis nemen van de activiteiten van volksvertegenwoordigers en politici. Dat lijkt ons een nuttige invulling van de publieke taak van de omroep, een element dat we nu hard missen. Op die manier kan de omroep bovendien op een verantwoorde wijze haar bijdrage leveren aan de toekomst van digitale televisie in Nederland. Graag een reactie van de staatssecretaris.